FacebookTwitterLinkedIn

Tabloul “The Fake Rothko“, al pictorului român Adrian Ghenie (37 de ani), a fost vândut luni cu aproape 1,43 milioane de lire sterline (1,778 milioane de euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s din Londra, potrivit artnet.com. Suma reprezintă de patru ori mai mult decât valoarea estimată iniţial de specialişti şi de şase ori mai mult decât cel mai mare preţ anterior al unui tablou semnat de tânărul artist român. Tabloul lui Ghenie numit “Regele” a fost vândut la o licitaţie anterioară de la Londra, cu peste 212.000 de euro, iar “Dr. Mengele 2”, cu peste 140.000 de euro.

La acest gen de licitaţii se stabilesc cotele artiştilor majori pe piaţa de artă, de talia lui Andy Warhol sau Gerhard Richter. De altfel, la aceeaşi licitaţie de la  Sotheby’s au mai fost vândute lucrări de Francis Bacon (cu 93,15 milioane de lire) şi Andy Warhol (cu 4,6 milioane lire sterline).

Adrian Ghenie s-a născut în Baia Mare, a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj, iar în 2013 s-a stabilit la Berlin. Lucrările sale sunt vânate de Centrul “Georges Pompidou”, de François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering.

În acest moment la la galeria Pace din Londra poate fi văzută o expoziţie a lui Ghenie intitulată “Golems” (până pe 26 iulie).