Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

A.T. Kearney: Tranzacțiile de fuziuni și achiziții din industria petrolului și gazelor se vor înmulți, deși prețul petrolului se stabilizează

Tranzacțiile de fuziuni și achiziții din industria petrolului și gazelor, la nivel global, vor crește, în timp ce așteptările privind prețul petrolului se stabilizează, arată cel mai recent studiu al companiei de consultanță A.T. Kearney.
petrol-gaze

„Convergența așteptărilor privind prețul petrolului situat peste minimul de 30 de dolari per baril, de la începutul anului 2016, îi determină pe cumpărători și vânzători să încheie afaceri de fuziuni și achiziții. Perturbările din industria petrolului și gazelor rezultate din tendințele tehnologiei digitale și tranziția în domeniul energiei vor determina companiile să exploreze fuziunile și achizițiile ca pârghie pentru o mai bună poziționare strategică în viitor”, se subliniază în studiul A.T. Kearney. 

Convergând așteptările investitorilor și companiilor din sectorul petrolului și gazelor privind prețul petrolului, se creează o platformă puternică pentru ca activitățile de fuziuni și achiziții să înflorească, potrivit studiului A.T. Kearney din 2017, Gas and Oil M&A. Raportul relevă o îmbunătățire bruscă a tranzacțiilor anunțate la sfârșitul anului trecut, deși 45% din tranzacțiile în valoare de 850 miliarde de dolari declarate din ianuarie 2016 sunt încă în așteptare.

„Industria petrolului și gazelor are o șansă extraordinară de a beneficia din stabilizarea prețurilor petrolului, care pot alimenta activitatea în vederea îmbunătățirii bilanțurilor, și acumularea de numerar pentru proiecte de capital prin cesionari”, a comentat Brent Ross, Principal în cadrul A.T. Kearney și co-autor al studiului. „În plus, mulți cumpărători au nevoie de achiziții pentru a reface rezervele care s-au diminuat în mediul dificil din ultimii doi ani”.

Studiul a identificat un optimism puternic pentru anul următor, cu mai mult de două treimi dintre directorii chestionați care se așteaptă ca achizițiile și fuziunile să crească moderat sau chiar agresiv în anul următor. Condițiile de piață îmbunătățite au generat deja mai multe tranzacții gigant, începând cu anul trecut, incluzând achiziționarea de către Sinoco, în valoare de 50 miliarde de dolari, a Energy Transfer Partners, fuziunea de 43 miliarde de dolari a Enbridge și Spectra Energy și tranzacția de 32 miliarde de dolari care combină operațiunea de petrol și gaze a GE cu Baker Hughes.

„Cercetarile noastre indică interesul reînnoit pentru fuziunile și achizițiile downstream, în special în rândul companiilor din domeniul petrochimiei, prinse în încheieri de tranzacții fără precedent din sectorul chimic mai larg. De asemenea, fuziunile și achizițiile din domeniul alimentării de carburant sunt reprezentate de companiile petroliere internaționale (CPI), independenții upstream și investitorii financiari care au interese în achiziționarea de șisturi din SUA și din Marea Nordului, precum și consolidarea în cadrul serviciilor petroliere”, a declarat Alvin See, Principal în cadrul A.T. Kearney și co-autor al studiului.

Având semne că perspectivele de investiții se îmbunătățesc, studiul indică faptul că investitorii financiari vor fi mai activi în 2017 și vor fi deschiși noilor structuri de tranzacții. În condițiile în care prețurile petrolului se mențin constante și sentimentul industriei se îmbunătățește, investitorii se deplasează pentru a capta terenuri, pentru a-și asigura bunurile cu venituri sigure și pentru a valorifica oportunitățile oferite de serviciile petroliere.

„Incertitudinea, pe termen lung, ca urmare a tranziției energetice, preocupările legate de cererea de petrol și tendințele digitale înseamnă că societățile urmăresc, de asemenea, tranzacții strategice în materie de energie alternativă și noi capabilități centrate în jurul digitalizării pentru a fi mai bine plasate într-un lanț valoric în schimbare”, a comentat Richard Forrest, Partener global AT Kearney pentru Practica Energetică și co-autor al studiului.

Ceața se ridica din peisajul fuziunilor si achizitiilor din domeniul petroului si gazelor, dar orizontul ramane neclar.

Companiile trebuie sa mentina o concentrare deosebita asupra controlului costurilor si a valorificarii digitalizarii pentru a imbunatati eficienta și eficacitatea operatiunilor si implementarea capitalului. De asemenea, vor trebui sa pregateasca un viitor nesigur, cu o schimbare de strategii pentru a reflecta tranzitia accelerata a energiei si impactul noilor tehnologii perturbatoare. Fuziunile și achizitiile vor reprezenta o parghie importanta pentru companiile de petrol si gaze, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, pentru a ramane de succes.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii