
Estimările arată că aceste subvenții și ineficiențe, precum cele pentru costul de exploatare al cărbunelui, supracompensarea energiilor regenerabile, conduc la o creștere a costului energiei cu aproximativ 24% pentru economia țării, conform sursei citate.
Analiza mai indică faptul că, în lipsa unei abordări proactive din partea Guvernului, cererea de energie electrică din România este de așteptat să stagneze până în 2025 (cu o creștere mai mică de 1% pe an). Pentru a crește cererea, economiile de succes își construiesc sistemul energetic pe un plan competitiv de dezvoltare a industriei, însă acesta lipsește în România.
Analiză: Piața fierbinte a energiei
Integrarea recentă a pieței de energie electrică din România cu cele din Ungaria, Cehia şi Slovacia aduce atât provocări, cât și oportunități.
„Pe de-o parte, România va fi provocată să elimine treptat unitățile sale ineficiente, generând costuri irecuperabile. Pe de altă parte, se poate profita de această oportunitate pentru remodelarea parcului de capacităţi de producţie în vederea propulsării României către poziția de exportator net competitiv,” explică Michael Weiss, Partener la firma de consultanță A.T. Kearney.
Sursele regenerabile vor fi printre cele mai atractive pentru investitori în următorii ani