FacebookTwitterLinkedIn

Cu toate acestea, investitorii vor avea o competiție puternică în clădirile de birouri Clasa A, unde peste 18.000 de metri pătrați sunt disponibili spre mutare imediată. Astfel, suprafața de birouri Clasa A care se va livra în Cluj – Napoca în 2020 va scădea cu aproximativ 14% comparativ cu 2019.

Clădirile de birouri Clasa A programate spre livrare anul viitor în oraș însumează 20.500 de metri pătrați. În acest an s-au livrat 23.900 de metri pătrați birouri Clasa A, cu peste 140% mai mult față de 2018. Cluj – Napoca reprezintă a doua piață de birouri din România, cu un stoc de 273.860 de metri pătrați de birouri clasa A, stocul total de birouri, incluzând și clădirile Clasa B, ajungând la 315.800 de metri pătrați.

”Chiar dacă un procent semnificativ din birourile care se vor livra anul viitor în oraș sunt deja pre-închiriate, nu considerăm că asistăm la o piață a dezvoltatorilor. Majorarea continuă a veniturilor și cotele foarte reduse ale somajului mențin o tensiune pe piața forței de muncă, implicit și în ceea ce privește ușurința cu care companiile își extind afacerile. În plus, există o suprafață semnificativă de birouri Clasa B disponibilă, în clădiri cu specificații tehnice foarte bune, clădiri care pot reprezenta o opțiune reală pentru unele companiile aflate în căutarea unui spațiu de birouri”, afirmă Cristian Șimon, Head of Commercial Office SVN Romania | Cluj.

Consultanții companiei SVN anunță că au intermediat în ultimele 18 luni închirierea a 18.250 de metri pătrați de birouri în Cluj – Napoca. Printre cele mai importante tranzacții se numără închirierea a 7.100 de metri pătrați în Vivido, a 5.850 de metri pătrați în Andvancity, a 3.300 de metri pătrați în proiectul Scala și a 800 de metri pătrați în Park Tower.

Datele SVN Romania | Cluj arată că rata de neocupare a spațiilor de birouri Clasa A din oraș este de aproximativ 6,3%. Totodată, 18.000 de metri pătrați în clădiri de birouri Clasa B sunt disponibili spre relocare imediată, o suprafață semnificativă care ar putea influența cererea existentă pentru clădiri Clasa A.

Chiriile pentru cele mai bune spații de birouri din Cluj – Napoca au rămas neschimbate în ultimii doi ani, la o valoare lunară de 13 – 15 euro / metru pătrat, în timp ce chiriile lunare pe segmentul spațiilor de birouri Clasa B sunt cuprinse între 8 și 11 euro / metru pătrat.

Citește și Forbes Best Offices Hubs 2019