
Începând cu anul 2015, când au fost anunțate obiectivele de durabilitate ale ONU, a existat o creștere rapidă a gradului de conștientizare publică privind conceptul de sustenabilitate atât pentru branduri, cât și la nivelul clienților. La sfârșitul lui 2019, McKinsey a stabilit valoarea investițiilor durabile la 30.000 de miliarde de dolari, în creștere cu 68% din 2014. Un nou studiu realizat de Coyote Logistics a constatat că nu mai puțin de 81% dintre companii sunt mai concentrate astăzi asupra durabilității decât acum trei ani. De la inițiative menite să crească gradul de reciclare, până la ambiția de a deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, mărcile sunt tot mai dedicate proiectelor de durabilitate.
În ultimul an, similar altor tendințe, conștientizarea importanței conceptului de sustenabilitate a crescut în timpul pandemiei Covid-19. Acest lucru se datorează factorilor sociali și de mediu care au captat centrul atenției pe scena globală, dovedind nevoia ca business-urile să prioritizeze creșterea sustenabilă pe termen lung în fața profiturilor pe termen scurt. Reducerea poluării ca urmare a restricțiilor de mobilitate impuse de autorități reprezintă probabil cel mai bun exemplu al impactului activităților umane asupra mediului. Fluxurile de aprovizionare au fost și ele în lumina reflectoarelor, pe măsură ce consumatorii au început să acorde mai multă atenție modului în care brandurile își tratează angajații și își gestionează procesele de producție. În același timp, Covid a testat cât de serioase sunt companiile cu privire la inițiativele lor și a reaprins conversațiile despre beneficiile implementării practicilor durabile.
Pandemia a oferit brandurilor, în special celor care anterior ezitau să adopte această tendință din rațiuni de costuri, șansa de a prinde acest tren de mare viteză și de a promova principiile bazate pe sustenabilitate în companii.
De ce este durabilitatea importantă pentru companii
Un produs bun nu mai este suficient pentru a cuceri consumatorii; în schimb, ei caută din ce în ce mai multe mărci care corespundă valorilor lor. Pe măsură ce generațiile noi (Millennials, Gen Z) progresează atât ca influență, cât și ca putere de cumpărare, mărcile au fost obligate să se alinieze noilor cerințe și așteptări. Un raport realizat recent de Capgemini arată că 79% dintre consumatori își schimbă preferințele de cumpărare în funcție de inițiativele de responsabilitate și incluziune socială sau de impact asupra mediului lansate de un brand.
A deveni sustenabil nu este o sarcină ușoară pentru companii, dar oportunitatea uriașă de creștere pe care o oferă reprezintă o motivație suplimentară. Produsele cu o poziționare pro-sustenabilitate au generat în perioada 2013-2018 peste jumătate din creșterea pieței de produse ambalate (CPG), ele evoluând de 5,6 ori mai rapid decât produsele fără o astfel de poziționare.
Mai mult decât atât, studiile Nielsen demonstrează statistic faptul că motivația de cumpărare pentru un produs crește de 3 ori dacă beneficiile sale generale sunt combinate cu cele de durabilitate. Există un consens din ce în ce mai mare asupra faptului că consumatorii sunt fericiți să plătească mai mult pentru un produs sau serviciu durabil, nivel de preț care poate compensa cheltuielile suplimentare pe care le adaugă implementarea practicilor durabile.
Deși anterior marketingul durabilității ar fi fost suficient pentru a-i determina pe oameni să cumpere produse noi, prezentul arată fundamental diferit. Sustenabilitatea unui brand trebuie să fie autentică și concretă, asumată și demonstrată la nivel practic. Consumatorii nu mai sunt dispuși să ia inițiativele de sustenabilitate ale mărcilor la valoarea nominală, cea declarată. În schimb, așteaptă dovezi clare ale faptului că produsele sunt fabricate într-un mod durabil, că există inițiative ale companiei de a-și continua eforturile pentru sustenabilitate, inclusiv modul în care se implică în viața comunității și în protectia planetei. Durabilitatea trebuie să devină parte din ADN-ul oricărui brand și din modul în care operează întregul business. Imediat ce aceste lucruri devin evidente, consumatorii vor îmbrățișa cu entuziasm identitatea companiei, valorile și produsele sale.
La sfârșitul zilei, sustenabilitatea practicată de branduri reprezintă pentru consumatori un argument pentru achizițiile lor. Ele creează o conexiune emoțională extrem de valoroasă. Aceasta este cheia pentru fidelizarea consumatorilor, ce deschide brandurilor ușa de a-și invita clienții să participe la inițiativele lor de sustenabilitate. Potrivit unui raport Global Euromonitor din 2020, 53% dintre oameni simt că pot face diferența în lume prin achizițiile lor, în timp ce 47% încearcă în mod activ să aibă un impact pozitiv asupra mediului prin diverse acțiuni zilnice. Dacă mărcile pot contribui pentru ca acest lucru să devină o realitate ușoară pentru consumatori, aceștia vor plăti prin loialitate și sprijin permanent promovându-le în mod organic și generând creștere.
Articol scris de Ștefan Tudos, Vicepreședinte Genesis Property