Cel mai iubit sport de iarnă este și cel mai riscant?
Schiul este un sport dinamic ce dezvoltă o coordonare aparte pentru cei ce îl îndrăgesc. Chiar dacă la prima impresie poate să intimideze, fiindcă este un sport de alunecare, ce se desfășoară în viteză pe zăpadă, pe munte, la temperaturi scăzute, pe măsură ce începi să controlezi ceea ce faci, devine o pasiune de o viață pentru copii și o cale către o viață sănătoasă. Schiul trebuie învățat sub îndrumarea unui instructor atestat, care are experiență în lucrul cu cei mici, pentru a deveni o joacă în condiții de maximă siguranță! Este un sport ce va dezvolta abilități necesare în viața de zi cu zi pentru copiii noștri.
E nevoie de adrenalină multă pentru a practica acest sport?
Aș putea spune că avem nevoie de atenție, control și multe cunoștințe, iar pe măsură ce vom schia mai bine, vom avea puțină adrenalină și un zâmbet mare pe față la fiecare viraj.
De la ce vârstă poate un copil să învețe să schieze?
Copiii pot începe să schieze după vârsta de 4 ani. Am văzut și copii mai mici pe pârtie, dar cred că e bine să învățăm să mergem corect, să alergăm, iar apoi pe măsură ce musculatura și atenția se dezvoltă, să ne îndreptăm către primele ocoliri pe zăpadă.
Cum se desfășoară prima lecție de schi?
Prima lecție este o mică prezentare a acestui sport și este o joacă între instructor și copil ce produce ca rezultat prima alunecare pe zăpadă și prima oprire în siguranță. Copiii învață să se deplaseze pe schiuri și învață că trebuie să se ridice de jos, de fiecare dată când vor cădea pe parcursul vieții. Copilul poate să schieze la nivel de începător în câteva ore, dar este bine să urmeze un curs de 3 până la 5 zile pentru însușirea tuturor informațiilor în mod corect, pentru nivelul de schi-începător. Rezultatul cursului ar produce primele ocoliri pe schiuri și oprirea la punct fix în siguranță. Recomand pe tot parcursul evoluției copilului în schi până la nivelul de expert să apelați la un instructor de schi atestat chiar și pentru câteva ore, pentru evoluția corectă în acest sport. Este importantă și alegerea unui echipament potrivit și confortabil pentru scopul propus: mănuși, șosete de schi, clăpari, liner de corp, combinezon, ochelari și cască de schi potrivite, achiziționate sub îndrumarea unui instructor de schi sau vânzător specializat.
Ce beneficii are practicarea acestui sport asupra copiilor?
La beneficiile pe care le avem practicând schiul am putea spune că se desfășoară în natură, în cel mai curat aer pe care îl avem la dispoziție, departe de zonele urbane aglomerate. Taberele de schi pentru copii sunt medii propice pentru dezvoltarea lor socială și emoțională. Petrecerea timpului împreună cu ceilalți copii pe parcursul celor 6-7 zile dezvoltă o comunicare sănătoasă între cei mici. Față de activitatea la școală, unde stăm doar câteva ore, în tabere ai mult timp la dispoziție să poți comunica cu ceilalți copii și cu instructorii, așa încât beneficiile sunt exponențiale. Mai amintim, ca beneficii, dezvoltarea echilibrului în alunecare, tonifierea musculară și dezvoltarea forței, prin mișcări de izometrie musculară, dezvoltarea reflexelor și a abilităților de coordonare. Acest bagaj produce în mintea celui mic încrederea în forțele proprii precum și abilitatea de adaptare la situații noi, cu care se va confrunta în viitor, în activitățile pe care le va desfășura.
Toți copiii pot practica acest sport?
Schiul este potrivit pentru copiii activi și curajoși pentru că îi învață să își controleze viteza, dar și emoțiile. Aceștia vor deveni mai atenți și mai responsabili, astfel încât să fie mereu în siguranță, atât ei, cât și ceilalți schiori de pe pârtie. Este potrivit și pentru cei mai reținuți, fiindcă pe măsură ce vor schia mai bine, vor avea încredere mai mare în ei și în abilitățile lor. Odată cu evoluția lor în schi, vor vedea lucrurile din perspectiva în care pot face ce își propun, schiul devenind un motor al evoluției lor în viața de zi cu zi și a integrării cu ceilalți copii, mai activi și mai curajoși. Acest lucru îl observăm noi, în taberele noastre, zi de zi.
Ce spun copiii despre acest sport? Schiul seamănă mult cu senzația de plutire și zbor! Iarna e magică, iar alunecarea cu schiurile pe zăpadă este o senzație unică!
Cea mai importantă lecție pe care o învață copilul practicând schiul? Încrederea în evoluția proprie, indiferent de condițiile pe care le ai în jurul tău.