„Cu toate acestea, schema de suport oferă deja supracompensare și ar trebui revizuită pentru a minimiza riscul investițiilor oportuniste şi împovărarea consumatorilor. Cu niveluri de suport corect dimensionate, energiile regenerabile, în special biomasa, pot juca un rol importat în creșterea eficienței costurilor în sectorul energetic”, mai arată raportul citat.
În plus, unitățile de mici dimensiuni, cu generarea și consumul integrate local (ex: panouri solare, biomasă pentru consum propriu) sunt o soluţie mai potrivită decât unităţile de producţie mari (ex: cărbuni, nucleare) pentru a îndeplini criteriile investitorilor și cererea sistemului energetic, având o flexibilitate mai ridicată și costuri de rețea/pierderi mai reduse.
Indiferent de domeniul în care activează – eolian, biomasă, solar sau hidro – jucătorii din domeniul energiei verzi sunt de acord: lipsa de predictibilitate legislativă a înghețat investițiile anul trecut. Principala provocare va fi, în mod cert, adusă de reglementările din domeniu.