
Valoarea tranzacției era estimată la 100 de milioane de euro de sursele citate de presa elenă, la începutul lunii iulie.
National Bank of Greece: „Suntem foarte aproape de a anunţa cumpărătorul pentru Banca Românească”
„Există un acord, unitatea NBG va fi vândută la OTP”, a spus o sursă din Atena.
NBG intenționează să vândă mai multe active în Balcani, inclusiv operațiunile sale din România. În acest mod, grupul elen ar finaliza planul de restructurare convenit cu autoritățile europene, a declarat directorul său executiv al Reuters.
„Suntem foarte aproape de a anunţa cumpărătorul pentru Banca Românească. Vânzarea va fi finalizată în câteva luni, va fi atractivă din punct de vedere al capitalului şi benefică pentru lichidităţi”, a declarat Leonidas Fragiadakis, CEO-ul NBC, într-un interviu pentru Reuters, publicat la începutul lunii iulie. Credit Suisse oferă consultanță grupul elen în procesul de vânzare.
Cu ochii pe ban(cher)i
Pe lângă prețul pentru bancă, cumpărătorul subsidiarei din România va restitui un împrumut de 550 de milioane de euro (625 milioane de dolari), sporind astfel lichidităţile grupului grecesc. Banca Românească, care are o reţea de 110 sucursale, a luat acest împrumut de la NBG.
Directorii OTP au declarat public că se află în cursa pentru preluarea Băncii Românești, precum și pentru alte bănci din regiune, în încercarea de a-și extinde prezența în Europa Centrală. Grupul ungar OTP este prezent în țara noastră prin OTP Bank și alte operațiuni financiare.
OTP Bank vizează achiziționarea a cel puțin două bănci în România
OTP Bank este unul dintre investitorii interesați de activele a cel puțin două bănci aflate la vânzare, a anunțat Sandor Csanyi, CEO-ul grupului bancar cu sediul la Budapesta (Ungaria), la mijlocul lunii martie. OTP se afla atunci în faza de due diligence (verificarea documentației și a activității unei companii – n.red.) pentru achiziționarea unui activ în România.
Surse Reuters: Eurobank dorește să vândă Bancpost unui partener strategic
Pe lângă Banca Românească, grupul ungar dorește să liciteze, în țara noastră, pentru Bancpost, altă bancă al cărui proprietar este din Grecia. Potrivit presei elene, Eurobank, proprietarul Bancpost, dorește să finalizeze până la sfârșitul anului vânzarea Bancpost, pentru a încheia programul de restructurare a activităților externe. Bancpost are, în România, 2.255 de angajați, la o rețea de 174 de sucursale, fiind astfel una dintre cele mai mari piețe ale Eurobank din afara Greciei.
Csanyi a mai spus în martie că în România sunt mai multe bănci la vânzare și că va examina toate aceste opțiuni. Pentru achiziții, OTP are la dispoziție un fond de aproape 1 miliard de euro, la care se pot adăuga împrumuturi.
Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active
Preluarea Băncii Românești de către OTP Bank ar micșora numărul de bănci de prezente pe piața din țara noastră, de la 36 în prezent la 34. Reducerea este cu două unități, în condițiile în care alte două bănci prezente pe piața din România au făcut obiectul unei trazacții, dar efectele tranzacției nu s-au produs încă.
La sfârșitul lunii iunie, Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă de retail din Italia, a ajuns la un acord cu statul italian pentru a prelua activele Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza. Guvernul italian s-a angajat să plătească Intesa cu 5,2 miliarde de euro și să i-a oferi garanții de până la 12 miliarde de euro, pentru a prelua rămășițele celor două bănci. La nivelul anului trecut, atât Intesa Sanpaolo, cât și Veneto Banca aveau, în România, fiecare, câte o cotă de piață de 1,04%. Prima avea active de 4,088 miliarde de lei (locul 18), iar a doua de 4,111 miliarde de lei (locul 17). Activele cumulate depășeau locul 12 în sistemul bancar, Citibank Europe – o cotă de 1,73% (active de 6,815 miliarde de lei), fiind extrem de aproape de locul 11, OTP Bank.
Dacă operațiunile celor OTP Bank și ale Băncii Românești vor fi consolidate, noua bancă intră direct între primele zece din sistemul bancar românesc. Anul trecut, OTP Bank avea o cotă de piață de 2,09% (locul 11), cu active de 8,215 miliarde de lei, iar Banca Românească de 1,62% (14), cu active de 6,383 miliarde de lei. Cumulat, cele două atingeau o cotă de 3,71%, la nivelul anului trecut. Acest nivel era pentru o locul 9, aproape de locul 8, ocupat de Alpha Bank, care a avut o cotă de piață de 3,74% (14,73 miliarde de lei). Plus că depășea Bancpost, care a avut o cotă de 2,96% (11,656 miliarde de lei). Dacă ar prelua și Bancpost, OTP și-ar atinge cota de piață țintită în România – de 5%. Ungurii au mai preluat din România portofoliul Millenium Bank (2014) și Robak (2004).
Ambele bănci au fost pe profit, anul trecut. În 2016, OTP a obținut un profit de 30,8 milioane de lei, iar Banca Românească a ajuns la profit de 24 milioane de lei, de la pierderi de 4,5 milioane de lei în anul anterior.
Cea mai recentă consolidare de pe piața din România este fuziunea Patria Bank (fost Nextebank) – Banca Comercială Carpatica, prin absorbție inversă, a mamei de către fiică. Fuziunea a devenit activă de la 1 mai 2017, noua bancă rămând cotată la Bursa de Valori București (BVB).
Sezonul investitorilor
Pe lângă Banca Românească, NBG dorește să vândă și alte operaţiunile din Balcani, ca parte din acordurile stabilite cu autorităţile europene. Aceste operațiuni sunt mai reduse ca volum decât cele din România, fiind în Serbia, Albania şi Cipru. După ce va vinde aceste operațiuni, NBC se va concentra pe piaţa din Grecia.
NBG mai este implicat în România în asiguratorul Garanta, din care recent a vând o parte importante către olandezii de la Exin, în compania de servicii de investiţii financiare NBG Securities SA Atena – Sucursala Bucureşti şi NBG Leasing.
Asiguratorul Garanta, preluat de olandezii Exin de la National Bank of Greece
Grupul NBG a redus nivelul împrumuturilor din fondul de urgenţă al băncii centrale a Greciei la 5,8 miliarde euro. Ei estimează că trendul de micşorare va continua anul viitor, când poate fi restituit integral. Acest grup este deţinut în proporţie de 40% de către HFSF, fondul de salvare bancară al ţării. HFSF a ajuns la acest procentaj după trei runde de recapitalizare.