FacebookTwitterLinkedIn

Eurobank, a treia bancă din Grecia după active, este în căutarea unui partener strategic care să achiziționeze măcar o parte dintre acțiunile pe care le deține la Bancpost, a noua bancă din sistemul bancar românesc, cu o cotă de piață de 3%, în 2015, deoarece țintește să-și reducă expunerea peste hotare.

Grupul grecesc, care este prezent în Bulgaria, Serbia și Cipru, este obligat să facă dezinvestiții peste hotare în valoare de 8,7 miliarde de euro, din totalul de aproximativ 11,2 miliarde de euro din prezent, până în 2018, ca urmare a acordului încheiat cu autoritățile de concurență din Uniunea Europeană.

Nu vrem să ne retragem complet din România, însă nu putem furniza băncii capital suplimentar pentru a crește. Dacă un partener strategic achiziționează o participație în Bancpost, expunerea noastră va fi redusă, conform angajamentelor”, a explicat un bancher din cadrul Eurobank, pentru Reuters.

Bancpost a obținut un profit net de 31,4 milioane lei, la 9 luni

Bancpost, înființată de statul român în 1991 și preluată de greci în 2003, a avut, la nouă luni 2016, active totale de aproape 2,5 miliarde de euro, cu 5,7% peste valoarea din perioada similară a anului anterior, și un profit de 6,9 milioane de euro, printr-o reţea de 154 de sucursale și cu 2.225 de angajați.

Pe lângă aceasta, alte trei bănci grecești sunt prezente pe piața din România: National Bank of Greece, Piraeus Bank și Alpha Bank.

Surse Reuters: Eurobank dorește să vândă Bancpost unui partener strategic

Încă din 24 ianuarie, Reuters a informat că grupul elen Eurobank a angajat HSBC şi Mediobanca pentru a-l ajuta să identifice un partener strategic pentru Bancpost. Angajarea celor două bănci pentru consultanță a fost reconfirmată în prezent.

Eurobank a finalizat vânzarea subsidiarei sale ucrainene, Universal Bank, către grupul financiar TAS din Ucraina, în decembrie, tranzacția fiind în conformitate cu planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană. Grupul elen a anunțat în 2014 că a acceptat să-și vândă această divizie pentru 95 de milioane de euro.

Cu 38 de tranzacții, valoarea pieței de fuziuni și achiziții din Grecia s-a triplat anul trecut, față de anul anterior, ajungând la 4,4 miliarde euro, dintre care cea mai mare parte, 75%, a fost reprezentată de vânzarea de active non-core ale băncilor grecești, potrivit PricewaterhouseCoopers.

Printre tranzacțiile importante din 2016 de pe piața grecească se numără vânzarea filialei grecești Finansbank, deținută de Banca Națională a Turciei, către Banca Națională a Qatar-ului și a brațului său de investiții NBGI către Goldman Sachs și Deutsche Asset Management. De asemenea, Piraeus Bank a vândut ATE Insurance către Ergo International, iar Alpha Bank a cesionat participația la hotelul Athens Hilton și a vândut operațiunile sale bulgare către Postbank, o filială a Eurobank.

Cu ochii pe ban(cher)i