Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

„Suntem în război” împotriva coronavirusului, a declarat Emmanuel Macron. Uniunea Europeană își închide granițele externe

Președintele francez, Emmanuel Macron a anunţat măsuri excepţionale în vederea stopării epidemiei de coronavirus. El a declarat „război” împotriva noului tip de coronavirus, întrucât Franța, Canada și întreaga Uniune Europeană plănuiesc să-și închidă frontierele.  
macron

Luni, 16 martie, președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat noi măsuri naționale de combatere a răspândirii pandemiei de coronavirus, inclusiv închiderea granițelor pentru cetățenii străini și cetățenii nerezidenți. Emmanuel Macron a confirmat, de asemenea, că granițele externe ale Uniunii Europene vor fi închise de marți la amiază. „Suntem în război împotriva unui inamic invizibil” a repetat insistent Emmanuel Macron referindu-se la virusul Covid-19.

Franța este a patra cea mai afectată țară europeană de pandemia de coronavirus, după Italia, Spania și Germania. În acest context, Emmanuel Macron le cere francezilor să se izoleze la domiciliu, să-şi limiteze la maximum deplasările și să își protejeze apropiații și familia prin menținerea distanței sociale. Iar cei care nu vor respecta noile reguli vor fi sancţionaţi. De marți la amiază, “pentru cel puțin 15 zile, deplasările noastre vor fi foarte puternic limitate“, “adunările în aer liber, reuniunile familiale sau amicale nu vor mai fi permise“, a precizat Macron.

În egală măsură, a fost amânat turul al doilea al alegerilor locale de pe 22 martie, iar toate reformele în curs au fost suspendate. În următoarea perioadă, prioritatea guvernului și a Parlamentului rămâne combaterea epidemiei.

Președintele francez a precizat că armata și spitalele militare vor fi mobilizate pentru a ajuta transportul și îngrijirea bolnavilor. Taxiurile și hotelurile se vor alătura acestui efort, urmând ca statul să achite factura.

Frontierele externe ale Uniunii Europene vor închise, ca şi cele din interiorul spaţiului Schengen, pentru 30 de zile, măsură luată în comun de cei 27. Franţa va continua să-şi repatrieze însă cetăţenii din străinătate.

În privința economiei, Emmanuel Macron a anunţat că statul va avea grijă ca nici o intreprindere să nu dea faliment şi ca nici un francez să nu rămînă fără resurse. Un dispozitiv de şomaj parţial va deveni funcţional în ziele următoare, va fi creat un fond de solidaritate.

Guvernul va aloca 300 de miliarde de euro în ajutor pentru firme și companii, incluzând aici ajutor pentru rambursarea creditelor, scutirea IMM-urilor de plata taxelor și a impozitelor până la finalul crizei, precum și un fond de solidaritate pentru antreprenori.

Nimeni nu poate prevedea durata acestei crize, a mai afirmat  preşedintele cerîndu-le francezilor să se adapteze situaţiei și să dea dovadă de solidaritate şi de responsabilitate.

Adresse aux Français.

Adresse aux Français.

Publicată de Emmanuel Macron pe Luni, 16 martie 2020

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii