FacebookTwitterLinkedIn

Datele publicate astăzi de Eurostat arată că aproximativ 15,9 milioane de oameni cu vârsta de peste 15 ani erau angajați în sectorul de aprovizionare cu alimente în UE, în 2019. Această cifră reprezintă 8% din totalul persoanelor angajate în acest sector. România se clasează pe primul loc în rândul statelor membre UE cu cea mai mare pondere a angajaților (23%) în acest sector.

După România, în acest clasament se află Grecia cu o pondere de 18% și Polonia cu 14%. La extrema cealaltă, la numărul de angajați din sectorul de aprovizionare cu alimente, se află Danemarca cu o pondere de 4% și Luxemburg împreună cu Suedia, ambele cu 3%, conform Agerpres.

Noile statistici publicate de Eurostat indică faptul că 4 regiuni din țară au o pondere mare a angajaților din sectorul menționat: în Nord-Est (pondere de 44% din totalul de angajați), Sud-Vest Oltenia (34%), Sud-Est (24%) și Sud-Muntenia (23%), conform Agerpres.

Eurostat declară că persoanele care sunt angajate în baruri şi restaurante nu au fost incluse în rândul angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente.

Datele informează că, la nivelul UE, majoritatea angajaților din sectorul de aprovizionare cu alimente (59%) sunt bărbați. Germania este singurul stat în care numărul de femei angajate în acest sector este predominant (52%) față de bărbați (48%).

Mai mult de o treime dintre cei angajați în sectorul de aprovizionare cu alimente din UE (38%) au vârsta cuprinsă între 35 și 49 ani. În 16 din cele 27 de state membre ale UE, persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani aveau cea mai mare pondere în rândul angajaților din acest sector. Statele clasate pe primele locuri sunt Bulgaria, Cehia, Spania și Ungaria, conform Agerpres.