FacebookTwitterLinkedIn

Mai ții minte în copilărie, când nu existau mixere de bucătărie și mama făcea maioneza cu lingura de lemn? Dura mult mai mult. Și uneori, când credeai că totul merge bine, se tăia. Și trebuia salvată cumva. Dacă ai fi continuat să amesteci mai cu spor în maioneza tăiată, era degeaba; și nici nu îți permiteai să arunci atâtea ouă și să faci alta. Așa că, într-un alt bol, o luai de la capăt cu un singur gălbenuș, ulei și răbdare. Și când prindea constistență, puteai adăuga cu grijă, tot câte un pic din maioneza tăiată. Ca prin minune, maioneza pierdută, putea fi salvată. Cu un singur ou bun.

România e o maioneză tăiată.

Poate fi salvată.

Cu un ou.

Noi toți cei care vrem să reconstruim România suntem acel ou.

Un început.

TRANSYLVANIA AWARDS DE LA ALBA IULIA

Transylvania Awards e un ou. Un început. Un experiment. Facem la Alba Iulia o reuniune. Nu doar o conferință de business. Nu doar o conferință de smart cities. Nu doar o conferință de tehnologie. O ocazie de a avea pentru prima dată în același timp, în același loc, oameni care nu se întâlnesc niciodată în în același timp și în același loc: fondatori de mari companii cu startupuri promițătoare, fonduri de investiții cu primării, acceleratoare & incubatoare cu fundații și proiecte sociale ambițioase, marile companii de tehnologie cu ambasade și investitori străini, clusterele economice ale regiunii și fondatorii marilor festivaluri. Când oameni din lumi atât de diferite vin laolată, se pot naște idei noi, parteneriate noi, investiții noi, poate companii noi.

Cu Transylvania Awards dovedim că nu există ‘nu se vrea’ și nu există ‘nu se poate’ și nu există ‘nu se face’. Noi vrem. Noi putem. Noi facem. E un proiect ambițios în care o mână de oameni au crezut și care apoi au găsit tot mai mulți oameni și branduri care au crezut în el: Raiffeisen Bank, Primăria Alba Iulia, Forbes România.

Proiectul creat de clujenii de la Heraldist & Wondermarks este doar o nouă etapă a unui alt experiment: Transylvania Beyond, brandul de regiune al Transilvaniei, primul brand de regiune din Europa construit 100% prin inițiativă privată. Și la o zi după Transylvania Awards, aceeași echipă lansează un alt experiment din aceeași familie de proiecte: Școala de Inovație de la Cluj.

ȘCOALA DE INOVAȚIE DE LA CLUJ

De ce am făcut o școală de inovație? Pentru că n-o făcea nimeni. Pentru că suntem ultimii la antreprenoriat în Europa și ultimii la inovație, deși suntem printre primii în lume la software, printre primii în Europa în cinema, publicitate, muzică, arte vizuale și alte industrii creative. Și atunci, de ce nu avem mai multe companii inovatoare si branduri globale Made in Romania? De ce nu suntem în elita globală a inovației? Pentru că avem prea puțini oameni antrenați să fie creativi în domeniul lor. Cum să faci produse originale Made in Romania când avem un creativ la 1000 de programatori și un creativ la 5000 de antreprenori?

Școala de Inovație de la Cluj e un ou. Un început. Își propune să devină cel mai important centru de educație inovativă din jumătatea estică a continentului. O școală care va crește o generație de oameni care pot schimba România.

GENERAȚIA CARE NU MAI TACE ȘI FACE

Tot ce face generația asta e un experiment de reconstrucție a României. Bucată cu bucată. Reinventăm orașe și le facem smart cities, cum face echipa city-managerului Nicolaie Moldovan la Alba Iulia, care a demonstrat că o mână de oameni tineri pot pune un orășel pe harta Europei. Reinventăm regiuni. Facem școli. Facem spitale. Facem România să funcționeze.

Transylvania Awards se întâmplă la Alba Iulia, în an de centenar. Și nu e o întâmplare. Dar centenarul în care credem e acela în care putem ajuta oamenii care numesc țara asta ‘acasă’ să aibă o viață mai bună împreună. Cu români, unguri, sași, rromi, ortodocși, catolici, protestanți, agnostici, ardeleni, moldoveni, bănățeni, regățeni, aitiști, țărani, corporatiști. Avem viitorul în față. Dar e un viitor pe care n-o să ni-l facă nimeni, dacă nu-l facem noi. Poate nu avem o istorie mare. Dar avem un viitor de creat. Împreună. Suntem în Estul Sălbatic al Europei. Din Vestul Sălbatic și fără istorie al Americii s-a născut California, cu Hollywood și Silicon Valley și Visul American. Ce se va naște din Estul Sălbatic al Europei?

Povestea o scriem noi.