Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Sănătate |
|

Sunt măștile de protecție atât de eficiente pe cât se crede?

Un grup de experți de la Organizația Mondială a Sănătății urmează să evalueze o serie de studii noi privind eficiența purtării măștilor de protecție, transmite BBC. Până acum, OMS îi sfătuia pe cei care sunt bolnavi sau prezintă diverse simptome să poarte mască. De asemenea, păstrarea unei distanțe de cel puțin un metru față de cei care tușesc sau strănută scade riscul de infectare.
 aboneaza-te
masca

Președintele completului de la OMS, prof. David Heymann, a declarat pentru BBC News că noile cercetări apărute pot schimba recomandările privind purtarea măștilor de protecție.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, SUA, au folosit camere de mare viteză și alți senzori pentru a afla în mod exact ce se întâmplă după o tuse sau un strănut.

Ei au descoperit că o expirație generează un nor mic de gaz cu mișcare rapidă, care poate conține picături de lichid de diferite dimensiuni – și că cele mai mici dintre acestea pot fi purtate de norul gazos pe distanțe mari.

Studiul – realizat în condiții de laborator – a constatat că atunci când tușim putem împrăștia particule de lichid până la 6 m distanță și când strănutăm până la 8 m distanță.

Cercetătoarea care condus studiul, prof. Lydia Bourouiba, de la MIT spune că, în aceste condiții, are dubii în ceea ce privește conceptul de „distanță de siguranță”.

„Această idee potrivit căreia suntem în siguranță, dacă stăm la unu sau la doi metri de celălalt, și că astfel picăturile vor cădea pe pământ, nu se bazează pe ceea ce am cuantificat, măsurat și vizualizat în mod direct prin acest sudiu”, afirmă, pentru BBC prof. Bourouiba.

Dar acest studiu schimbă recomandările actuale privind importanța purtării măștilor?

Prof. Bourouiba spune că, în anumite situații, în special în interioarele slab ventilate, purtarea măștilor ar reduce riscurile. „Măștile subțiri nu asigură protecție împotriva inhalării celor mai mici particule din aer, deoarece nu au rol filtrant. Însă pot devia direcția norului de particule care este emis de cineva care strănută sau tușește.”

Potrivit prof. Heymann, noile cercetări venite de la MIT, dar și de la alte instituții vor fi evaluate, deoarece sugerează că picăturile din tuse și strănut pot fi proiectate mai departe decât se credea inițial. El a mai adăugat că măștile trebuie purtate în mod constant. „Nu e în regulă să-ți pui o mască și apoi să o dai jos, pentru a fuma o țigară sau pentru a mânca ceva – masca trebuie purtată tot timpul.”

Grupul de la OMS, cunoscut sub numele de Strategic and Technical Advisory Group, urmează să organizeze o întâlnire virtuală în următoarele zile pentru a dezbate problema în cauză.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii