FacebookTwitterLinkedIn

Oameni din diverse arii de activitate, de diverse vârste și din diverse contexte sociale și economice se simt atât de singuri, atât de alienaţi și atât de izolaţi încât închiriază, part-time sau full-time, soţii fake, sau copii fake, sau părinţi fake.

Sau, ca să îndulcim puţin realitatea, să le spunem substitute. Mulţi bani pentru a petrece câte o seară sau câte un weekend în compania unor străini care fac tot posibilul să creeze sentimentul de familie pentru client.

Nici nu știu dacă să mi se pară halucinant sau dacă să mă gândesc că totuși este o soluţie preferabilă orelor nesfârșite petrecute pe Facebook sau Instagram.

Da, e o prefăcătorie, o regie chiar puerilă, cred. Dar tot mi se pare preferabilă realităţii virtuale din Facebook Places, de exemplu. Nu sunt o expertă și nici nu vreau să devin, dar am urmărit filmul de prezentare și mi se pare cumplit. Avataruri care se întâlnesc în locuri interesante și se bucură de viaţă. De ce nu facem așa ceva de-adevăratelea în loc să purtăm ochelari penibili și să stăm acasă pe canapea?

Mi se pare că, din ce în ce mai mult, oamenii se conectează de bunăvoie la Matrix. De singurătate, de entuziasm, din lipsa unor idei mai bune, din oboseală. Nu știu de ce. Pentru că, după părerea mea de om bătrân, nimic, dar absolut nimic nu se compară cu contactul uman.

Da, adesea, iadul sunt ceilalţi, așa cum scria Sartre. Dar tot ceilalţi sunt și bucurie, prietenie, susţinere, inspiraţie. Și de ce să vrem să renunţăm la ceea ce ne face oameni?

E tehnologia, cu mirajul și cu avansul ei galopant, de neoprit? Chiar nu putem face un efort concertat de a forma comunităţi, de a păstra comunicarea în tărâmul real?

Știu că sunt minoritară și știu că seducţia noutăţii e mai puternică decât orice. Și nu vreau nici să emit scenarii apocaliptice despre roboţii care ne vor supune sau despre tehnologia omniprezentă care va elimina multe coordonate ale vieţii noastre de acum.

Vreau doar să vă îndemn să ieșiţi din casă la plimbare. Să vă sunaţi prietenii și familia și să vă vedeţi des. Să ţineţi de familie ca să nu ajungeţi să închiriaţi una – aceasta este o glumă. Proastă. Dar ar putea deveni realitate în curând.

Să trăim frumos!