FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul European începe duminică a treia zi de negocieri, după ce în două zile de discuţii şefii de state şi de guverne din ţările membre UE nu au reuşit să se pună de acord privind bugetul şi pachetul de relansare propuse, de 1.820 de miliarde de euro, notează News.ro.

Charles Michel, preşedintele Consiliului, a propus sâmbătă o variantă de compromis care a vizat două zone cheie: administrarea fondului de relansare şi balanţa dintre granturi şi împrumuturi din acest fond. Nici aceasta nu a fost acceptată unanim. Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, care s-a opus şi propunerii de vineri, a spus că „nu este suficient”.

A doua variantă propusă de Charles Michel prevedea ca fondul de recuperare să rămână de 750 de miliarde de euro, dar nivelul granturilor să fie redus la 450 de miliarde de euro de la 500 de miliarde de euro – acceptând cererea făcută de Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia.

Planul de 1.820 de miliarde de euro propus cuprinde 750 de miliarde de euro – iniţiativa de relansare – şi un buget nucleu (Cadrul Financiar Multianual) de 1.074 de miliarde.