Cautare
, Contributor

Business Development Manager - Intel Corporation

Opinii |
|

Suișuri și coborâșuri… când vorbești!

Am ocazia să mă duc la multe evenimente, atât că speaker, cât și ca participant. Și am văzut poate unii dintre cei mai buni vorbitori din România. M-am simțit ca într-un roller-coaster pe parcursul acelor evenimente, cu multe momente când ascultam cu gura căscată și la fel de multe când... nimic. Atât la propriu, cât și la figurat.
Public Speaking

Cu o așa de mare afluență de vorbitori, câștigul a fost, fiindcă mi-au plăcut foarte multe lucruri pe care vreau să le aplic și în prezentările mele. Și am văzut însă și lucruri mai puțin bune care mi-au întărit convingerea că e loc pentru o abordare diferită, că poți face mai bine de atât.

Ce mi-a plăcut, ce nu mi-a plăcut (fiindcă nu vrea să zic “ce mi-a plăcut mai puțin”), într-o ordine aleatorie:

 • De fapt suntem copii și ne plac poveștile! Nu ne interesează o prezentare seacă, cu multe fapte, cifre și statistici, vrem, CEREM, să auzim povești. Îmi voi aminti mereu și voi spune mai departe povestea despre “ciorba de bolovani” sau despre “centrala nucleară și X-ul cu cretă”.
 •  Nu este vorba despre cât de grozav este un prezentator sau de cât succes are, ci este vorba despre public. Cum să faci să îi explici o idee, un concept, să plece lumea cu ceva acasă, care să îi fie util.
 •  Nimic nu mai este simplu. Totul este “cel mai / cea mai”, “absolut”, “super”, “foarte, foarte”. Totul este hyper, mega, super, ultra. Cred că e bine să încercam să păstrăm totul cât mai simplu.
 • O ieșire spectaculoasă dintr-o situație dificilă: la o conferința, în Sala Mare, mică și plină (se stătea și în picioare ), un prezentator renunță la microfon pentru că “vorbește mult cu mâinile”, conform spuselor lui. La un moment dat, un domn din spatele sălii îi solicită să folosească “naiba” microfonul că nu se aude nimic. Replica: “Poftiți în primul rând, e un loc liber și e momentul dumneavoastră de glorie”.  În aplauze, se duce acolo și speaker-ul își continuă treabă cu gura și, mai important, cu mâinile libere așa cum voia.
 •  Când ai o sală plină și 3 ecrane pe care se proiectează și vrei să arăți ceva, de ce trebuie să îl alegi pe cel din spatele tău care te face să stai cu spatele la noi (la public ) zeci de secunde? Vrei dovada? Am o poză pe telefon cu 7-8 rânduri de oameni, frumosul spate al prezentatorului și ecranul cu prezentarea. Puteam să fac și un film dacă voiam, aveam timp suficient.
 •  Fără excepție, auzi citate după citate, unele motivaționale, iar cu cât autorul este mai necunoscut pentru publicul din sală, cu atât prezentatorul și-a făcut treaba mai bine. Poeți, împărați, filozofi, scriitori, oameni de știință – nu scăpa niciunul. Te pune pe gânduri.
 • Deși este mai greu, apreciez curajul și efortul celor care au încercat să ne implice în prezentările lor, care ne-au întrebat, care au vrut să audă păreri din sală, cu toate că timpul era limitat și același pentru toți.
 • Dacă tot am pomenit despre întrebări, din păcate se pare că predomină clișeele în prezentări și am avut senzația că o să aud din moment în moment “unde te vezi peste 5 ani?”
 • Cu cât prezentatorul este mai cunoscut în lumea business-ului mioritic, cu atât vine mai nepregătit pentru prezentare sau mai pregătit să aibă o prestație cel mult mediocră.
 •  Dacă ai 15 minute, nu vii cu 35 de slide-uri și, pentru numele lui Dumnezeu, încearcă să te încadrezi în timp.
 • Powerpoint-ul este de bază, fără el nu se poate! ( aici nu știu dacă se simte ironia ). Doar cei cu mai multă experiență pe rețelele de socializare și în online folosesc deja Prezi.
 • Să recunoști că ai emoții la începutul prezentării, nu mai atrage simpatia publicului.
 • Mi-a plăcut mereu să observ limbajul trupului la mulți dintre vorbitori. Dacă ai ocazia apoi să vezi înregistrările cu ei, nici nu mai trebuie să îți cumperi cărți despre limbajul trupului.

Pe lângă ce am învățat și de ce mi-am promis că o să mă dezvăț, mă gândeam că data viitoare aș fi dispus să plătesc și biletul de participare, nu să fac rost de invitație gratuită ca un bun român. Merită!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii