Cautare
, Editor Coordonator

Timp liber |
|

Suedia, țara cu 65.000 de buncăre

Spre deosebire de alte țări unde buncărele sau adăposturile antiatomice sunt destinate protejării guvernului sau conducerii statului, suedezii au o abordare mult mai democratică a chestiunii: în caz de dezastru, fiecare cetățean trebuie să aibă un loc unde să poată fi protejat.  
 aboneaza-te
Poza deschidere ok

Acesta este motivul pentru care în țară sunt construite peste 65.000 de buncăre și adăposturi, marcate cu un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu. Capacitatea totală a acestora este de aproximativ șapte milioane de persoane și, cum Suedia are 10 milioane de locuitori, guvernul a demarat din nou, în 2017, construcția de adăposturi, după o pauză de 15 ani.

Adăposturile sunt proiectate să reziste la foc, unde de șoc, arme biologice și radiații ionizante. Primele au fost construite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar cele mai multe au fost amenajate în anii 50-60, când lumea se confrunta cu pericolul unui conflict nuclear.

În 2002, construcția de buncăre a fost sistată, dar a fost reluată după ce un raport din 2014 al agenției suedeze pentru protecție civilă, MSB, a arătat că, dat fiind contextul politic și strategic european, pregătirile pentru apărare trebuie reluate.

Agenția recomanda atunci construcția unor buncăre pentru 50.000 de persoane în cadrul unui proiect care urma să se deruleze pe o perioadă de zece ani și să coste 238 de milioane de dolari. În contextul instabilității din regiunea Baltică, bugetul pentru apărare al Suediei a crescut constant în ultimii ani și a fost reintrodusă obligativitatea efectuării stagiului militar.

Suedia este o țară neutră și, în cazul unui conflict, trebuie să se descurce singură. În privința adăposturilor pentru populație, suedezii sunt acoperiți în proporție de 70%, doar Elveția, de asemenea neutră, depășindu-i la acest capitol.

Multe dintre adăposturi sunt construite la subsolul blocurilor de locuințe și sunt dotate cu sistem de încălzire și ventilație, toalete și rezervă de apă, fiecărui cetățean fiindu-i alocat un spațiu de 0,75 metri pătrați. Unul dintre cele mai mari buncăre din lume este Katarinaberget skyddsrum, amenajat în 1957 ca adăpost antiatomic pe o insulă în sudul Stockholmului, cu o capacitate de 20.000 de persoane.

În 2010, un alt buncăr suedez, Pionen, a atras atenția opiniei publice mondiale, fiind locul unde au fost adăpostite o parte dintre serverele Wikileaks.

Pionen este sediul unuia dintre cei mai importanți provideri de Internet din Suedia, Bahnhof, și a fost amenajat prin forare în granit, la 30 de metri în subteran, în centrul Stockholmului. Există o singură cale de acces care este securizată de uși metalice groase de 40 de cm, acționate de motoare electrice.

În 2008, Bahnhof a reamenajat buncărul ca spațiu de birouri și pentru găzduirea de servere, roca în care este săpat adăpostul fiind considerată de arhitecți „un organism viu”: pereții sunt de… granit.

Luminate în albastru-violet, generatoarele de rezervă ale buncărului sunt motoare recuperate de pe submarinele germane din Al Doilea Război Mondial. În centrul de date există un acvariu de mari dimensiuni și o sală de ședințe suspendată, cu atmosferă controlată.

Foto: Archdaily

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii