Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Suedia se gândește serios să renunțe la „banii reali” și să scoată pe piață o monedă digitală

În condițiile în care pandemia a adus bancnotele și monedele aproape de dispariție, autoritățile suedeze se gândesc tot mai serios să analizeze fezabilitatea emiterii unei monede digitale, dar cu condiția ca operatorii economici să mențină totuși o capacitate minimă de bani lichizi.
shutterstock_1098020732

Așadar, Suedia ar putea fi prima țară care trece la nivelul următor, în contextul în care pandemia a adus bancnotele și monedele aproape de dispariție, se arată într-o analiză Bloomberg, citată de Digi24.

Mai mult, guvernatorul Riksbank, Stefan Ingves a remarcat recent că unii tineri suedezi „habar nu au” cum arată banii reali. Este un viitor care totuși îi îngrijorează pe Ingves și pe alții.

“Dacă luminile se sting, trebuie să avem suficient numerar fizic în țară încât să putem reveni la utilizarea banilor fizici dacă există o problemă serioasă”, a punctat Ingves.

În această perioadă, de la declanșarea pandemiei de coronavirus, metoda de plată preferată de suedezi este cea fără contact, pentru o siguranță maximă a sănătății. O bancă suedeză, estimează că 73% din plățile efectuate cu cardul de către clienții săi sunt acum fără contact, în creștere de la 63% înainte de pandemie.

Iar, în acest moment, Suedia are mai puțini bani în circulație decât oriunde în lume, aproximativ 1% din produsul intern brut, conform celor mai recente date disponibile. Procentul este 8% în SUA și mai mult de 10% în zona euro, scrie Mediafax.

Astfel, Riksbank a decis să facă o planificare avansată pentru a se asigura că cetățenii nu se regăsesc brusc fără acces la banii reali. „Avem nevoie de o definiție a cursului adecvat erei digitale”, a spus guvernatorul într-un discurs recent, adăugând că guvernul va trebui, de asemenea, să elaboreze o legislație care să impună băncilor și companiilor „să mențină o capacitate minimă” de gestionare a banilor lichizi.

În urmă cu trei ani, în 2017, Riksbank a început să analizeze fezabilitatea emiterii unei monede digitale, iar la începutul lui 2020 instituția a demarat un proiect pilot pentru a afla ce tip de tehnologie este necesară pentru a lansa așa-numita coroană electronică.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii