FacebookTwitterLinkedIn

Evoluția ROBOR depinde de nivelul de lichiditate din piața bancară. Suntem într-o perioadă de reașezare a acestui indice după ce am avut, în perioada care a trecut, dobânzi reduse la nivel istoric. Din aceasta perspectivă, era de așteptat ca această creștere să înceapă. Trebuie spus, totuși, că în 2014 și 2015, dacă luăm ca reper luna septembrie, ROBOR la 3 luni era mai ridicat decât nivelul actual, ca să nu mai spunem de 2012 sau 2013 când atingea 4 procente sau chiar 5,80%. Sigur că, față de acum câteva luni, se vor aduna câțiva lei în plus la plata ratei, în condițiile în care dobânda ROBOR este luată în calculul ratei, dar pentru creditele acordate înainte de 2015 ratele sunt în continuare sub nivelul inițial”, a declarat, joi, pentru Agerpres, Dan Suciu.

O nouă zi, o nouă creștere a ROBOR: Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 1,46%, maximul ultimilor trei ani

BNR a afișat joi un nivel al ROBOR pentru depozitele la 3 luni de 1,57%, față de 1,35% în ședința de miercuri, iar pentru cele la 6 luni de 1,59%, față de 1,41% miercuri.

La începutul acestui an ROBOR la 3 luni era de 0,87%, iar ROBOR la 6 luni de 1,12%.

ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Indicele ROBOR se stabilește zilnic și are ca referință media aritmetica a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de banca centrală.

ROBOR este utilizat de către toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează valoarea ratelor lunare la creditele în lei.