Cautare
, Contributor

Hobby |
|

Succesul din pasiune: Ionel Emilian Chiosa, pasionat de fizică

Acești copii - unii mai mari, alții mai mici - toți ambițioși, hotărâți, talentați și fericiți că-și pot urma pasiunea! E frumos să-i vezi visând la viitor cu ochii larg deschiși și picioarele bine așezate pe pământ. Medaliile, trofeele și titlurile obținute până în prezent sunt doar începutul unui drum lung și remarcabil. Că vor ajunge departe, n-avem nicio îndoială!  Acum, Ionel Emilian Chiosa, pasionat de fizică.  
Ionel Emilian Chiosa 1

Ionel este numele lui și – pe lângă medalii și titluri internaționale – fizica i-a adus cele mai mari satisfacții. În 2019, Ionel a câștigat premiul special pentru Cea mai Creativă Soluție în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică,  fiind singurul român care primește această distincție în ultimii 20 de ani.

„Mă numesc Ionel Emilian Chiosa și sunt un tip fascinat de fizică. Fiind o fire competitivă, această pasiune a putut fi exprimată în contextul concursurilor și olimpiadelor, unde am reușit să obțin rezultate pe care acum câțiva ani le consideram pur și simplu imposibile.

Încă îmi amintesc momentul când în clasa a V-a, după ce am ieșit pe ultimul loc la olimpiada județeană de matematică din Bacău, am citit un articol despre lotul României la olimpiada internațională de fizică. Imediat ce am realizat că acea echipă era compusă din cei mai buni cinci elevi ai României, am fost lovit de un sentiment profund de resemnare, realizând că șansele mele de a reprezenta România pe o scenă internațională sunt infime.

Ei bine, se pare că am greșit pe undeva în acel raționament. Anul trecut am reușit să mă calific la Olimpiada Internațională de Fizică, unde am câștigat o Medalie de Argint și premiul special pentru Cea mai Creativă Soluție, fiind singurul român care a câștigat această distincție în ultimii 20 de ani. De asemenea, anul acesta am câștigat și o Medalie de Aur la Olimpiada Europeană de Fizică, probabil ultimul concurs din cariera mea de olimpic.

Pe lângă olimpiade, sunt o persoană foarte activă, cu interese diverse. În această perioadă alerg în jur de 40 de km pe săptămână și încerc să învăț să gătesc, cea mai mare realizare a mea în acest domeniu fiind prepararea unei French Omlette. De asemenea, fac pregătiri online cu elevi interesați de performanță în fizică și am început să citesc filosofie, în prezent având o impresie vagă despre presocratici și un sentiment de admirație profundă pentru Heraclitus.

Nu sunt foarte sigur ce o să fac pe viitor. Totuși, rezultatele la olimpiadă m-au ajutat să îmi împlinesc visul de a studia la MIT. Pentru că sistemul de undergraduate din SUA este foarte flexibil, o să încerc să explorez domenii precum științele cognitive și informatica, probabil în contextul dezvoltării inteligenței artificiale.“

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii