FacebookTwitterLinkedIn

Încasările brute rezultate în urma tranzacţiei se vor ridica la 376 milioane de euro. Aceasta este cea mai mare listare susţinută de un fond de private equity din Europa Centrală si de Est, a doua cea mai mare listare a unei companii private din Polonia și cel de-al 34-lea IPO din portofoliul EI.

Prezent pe segmentul supermarketurilor de proximitate din Polonia, modelul de business al Dino combină avantajele acestui format cu posibilitatea de extindere rapidă și cu sortimentaţia bogată, inclusiv produsele cu marcă proprie sau produsele proaspete la preţuri competitive.

PEF VI a achiziţionat 49% din Dino pentru 49,4 milioane de euro în 2010, investind în creșterea dinamică a companiei alături de fondatorul și acţionarul majoritar Tomasz Biernacki. La momentul investiţiei EI, lanţul avea 97 de magazine. La sfârșitul anului 2016, reţeaua Dino număra 628 de magazine la aproximativ 10.600 de angajaţi. Începând cu 2010 până în 2015, compania a fost cel mai dinamic lanţ de supermarketuri de proximitate din ţară în ceea ce privește creșterea anuală a numărului de magazine și a veniturilor. Dino a obținut, anul trecut, venituri de 797 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 30% și un profit net de 36 milioane de euro, reprezentând a creștere anuală de 24%.

Exitul nostru din Dino este încă o confirmare a palmaresului investiţional de succes al EI în sectorul retailului alimentar. În februarie, am finalizat vânzarea Profi Rom Food, care a fost cea mai mare tranzacţie în retail din România. Listarea Dino stabilește un nou record, fiind cea mai mare listare susţinută de un fond de private equity din regiune. Ambele investiţii au avut un mare succes și în privinţa randamentului, generând împreună încasări brute la vânzare de 890 milioane de euro”, a spus Michał Rusiecki, partenerul Enterprise Investors responsabil cu această investiţie.

Profi la a doua tranzacție în mai puțin de patru luni: BERD devine acționar minoritar

EI a investit până acum în patru lanţuri de retail în Polonia și în România, din care două, Dino și Eldorado (astăzi Emperia) – au fost listate la WSE, una a fost vândută unui investitor strategic și alta unui fond de private equity.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns opt fonduri cu un capital total care depășește 2 miliarde de euro. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde de euro în 137 de companii într-o gamă largă de sectoare și au vândut 121 companii realizând încasări brute de aproape 3,4 miliarde de euro.

Sursa foto: Enterprise Investors