Cautare
, Contributor

Sfatul specialistului |
|

Sub „umbrela“ ochelarilor de soare

Dacă ne uităm la cât sunt de veseli, colorați şi atrăgători ca design și cât de șic stau pe nasul celor mici, e ușor să  spunem despre ochelarii de soare pentru copii că sunt un moft. Însă, Academia Americană de Oftalmologie atrage atenţia că 80% din expunerea la soare se face până la vârsta de 18 ani. Cu alte cuvinte, agasarea ochiului cu efecte nocive începe încă din copilărie. Prin urmare, ochelarii de soare pentru copii sunt departe de a fi un capriciu. de dr. Roxana Cozubaș
 aboneaza-te
shutterstock_626596271_1

În cazul copiilor, structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, iar efectul care apare asupra cristalinului (structura din interiorul ochiului) este cumulativ în timp. Mai mult, radiațiile UV ajung direct pe retină, structura de pe fundul de ochi, iar degenerescenţa acesteia este o boală ireversibilă. De aceea, încă de la vârsta de 2-3 ani, ochii celor mici trebuie protejaţi prin utilizarea ochelarilor de soare.

Și în zilele noroase avem nevoie de ochelari de soare

Dacă în trecut se ştia că expunerea la soare dăunează doar în intervalul orar 12-16, în anotimpul cald, acest interval creşte odată cu micşorarea stratului de ozon care ne protejează de unele raze UV. De asemenea, altitudinea şi suprafeţele reflectante (apă, zăpadă, nisip) sunt factori care potenţează efectul lor nociv. Este greşită părerea conform căreia în zilele cu nori nu avem nevoie de ochelari de soare, razele ultraviolete nu sunt vizibile! Așadar, punem ochelari de soare la copil în orice perioadă în care noi, ca aduți, simțim nevoia.

Veseli, cât mai colorați și să acopere în totalitate ochiul și sprâncenele

Ochelarii de soare de calitate au lentile colorate care taie toată radiaţia UV, dar care pot avea şi proprietăţi în plus: pe lângă lentila cu protecţie UV, putem alege şi un filtru polarizat (elimină reflexiile orbitoare, contrast mai bun, culori naturale, reducerea senzaţiei de „ochi obosiţi“). Este bine să îi achiziţionaţi din magazine specializate (optici sau clinici medicale) şi nu din pieţe sau hypermarketuri – riscul fiind foarte mare. Și dacă sunt inscripționați CE arată că ochelarii sunt în conformitate cu regulile europene. Practic, în spatele lentilei colorate, pupila se dilată, iar la retină ajung multe radiaţii faţă de cum ar fi cu ochiul fără ochelarii nepotriviţi.

Ramele pentru copii sunt, de cele mai multe ori, din silicon – un material moale şi foarte potrivit pentru copiii năzdrăvani. Cu acest gen de rame nu există riscul ca cel mic să se rănească purtând ochelarii. De obicei, aceste rame nu au balamale, astfel că se pot deteriora mai greu şi nu există riscul de înghiţire a părţilor mici componente. Deoarece copiii privesc mult în partea de sus (înspre adulţi), este bine să le alegem rame mai înalte, care să urce înspre zona sprâncenelor. Cel mai recomandat material pentru lentilele ochelarilor este policarbonatul – un plastic incasabil. Practic, ochii copilului sunt complet protejaţi sub aceste lentile.

Pentru acceptarea mai facilă a ochelarilor, lăsaţi copilul să aleagă ramele, să le probeze şi, mai ales, să îi placă. Nu uitaţi de accesoriile care pot fi alese – lănţişoare, şnururi colorate sau tocurile (chiar şi cu personajul preferat de desene animate).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii