Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

SUA s-a retras din acordul nuclear cu Iranul

Preşedintele Donald Trump a anunţat, marţi seara, că Statele Unite ale Americii se retrag din acordul nuclear cu Iranul. Declaraţia sa a fost transmisă în direct la televiziuni şi urmată imediat de semnarea decretului prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran, informează Agerpres.
 aboneaza-te
Donald Trump

Donald Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale – SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania – cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. El a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.

Donald Trump: „A fost o înţelegere unilaterală oribilă, care nu trebuia încheiată niciodată. Nu a adus pacea. Şi n-o va aduce niciodată.”

Imediat după declarația de la Casa Albă, liderii Germaniei, Franţei şi Regatului Unit au dat publicităţii o declaraţie comună prin care afirmă că aceste ţări rămân părţi în acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul.

Ministerul rus de Externe s-a declarat „profund dezamăgit” de decizia lui Trump de retragere a Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul, conform Reuters.

Hassan Rouhani, președintele Iranului, a declarat că ţara sa va rămâne membru al acordului nuclear, dacă interesele sale vor fi protejate, în ciuda faptului că Trump a decis retragerea SUA.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că sprijină decizia „curajoasă„ luată de preşedintele SUA.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că vor exista „perioade de lichidare de 90 şi de 180 de zile”, dar nu a precizat care sancţiuni sunt vizate și la ce termene vor fi aplicate.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii