FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Donald Trump a anunțat că SUA retrage finanțarea OMS, argumentând că organizația nu a gestionat cum ar fi trebuit pandemia de coronavirus. Decizia lui Trump ar putea avea un efect și asupra României.
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat pentru Mediafax ce impact ar putea avea asupra României retragerea finanțării OMS de către SUA și despre ce sume este vorba, informează Digi 24.

“Partea Statelor Unite este cea mai mare contribuţie la bugetul Organizaţiei, diferă de la an la an, este între 200 şi 450 de milioane de dolari anual, este de departe cea mai mare contribuţie (…) Țara noastră plăteşte probabil câteva sute de mii de dolari ca şi contribuţie la participarea la OMS. Aceste contribuţii există pentru fiecare instituţie a Naţiunilor Unite în care o ţară este parte”, a explicat profesorul Rafila.

Alexandru Rafila a mai explicat că retragerea finanțării OMS de către SUA are două semnificații. Cea mai importantă este cea politică, iar cea de-a doua implicație este cea economică. Semnificația politică face referire la faptul că SUA poate influența evoluția problemelor de sănătate și în alte state. Implicația economică se referă la suma uriașă cu care contribuia SUA, o proporție destul de mare comparativ cu celelalte țări membre OMS. Lipsa finanțării sale micșorează bugetul OMS.

“În momentul de faţă Organizaţia este în căutare de resurse suplimentare pentru a putea finanţa toate activităţile legate de infecţia cu noul coronavirus. Vă dau un exemplu: au făcut o strângere de fonduri de curând, au reuşit să strângă circa 900 de milioane de dolari, mai au nevoie de 800 de milioane de dolari ca să poată să finanţeze diverse programe, de la acordarea de asistenţă tehnică în ţările în curs de dezvoltare, furnizarea de materiale sanitare şi de reactivi, medicamente către ţările care nu îşi permit să realizeze acest lucru şi pentru diverse misiuni care se desfăşoară în ţările cel mai grav afectate de infecţia cu noul coronavirus”, a afirmat Alexandru Rafila, conform Digi 24.

Din spusele profesorului Alexandru Rafila, “nu ne afectează în mod direct modificarea bugetului Organizaţiei, pentru că România nu primeşte o asistenţă financiară”. Această organizație este de asistență tehnică, nu de asistență financiară.
În trecut, România a beneficiat de asistență tehnică primită de la OMS în 2009, în timpul pandemiei de gripă ah1n1. Atunci “am discutat de programul de vaccinare din România, rezistenţa la antibiotice, sunt doar câteva dintre domeniile în care Organizaţia a oferit asistenţă, au trimis experţi aici, au făcut cursuri”, a mai adăugat profesorul.