FacebookTwitterLinkedIn

O analiză a economiștilor americani arată că pachetele de ajutor sub forma unor plăți numerar ar putea îmbunătăți siguranta financiară, stimulând cheltuielile consumatorilor și accelerând recuperarea economică. Grupul de economiști solicită autorităților din SUA să continue să ofere cetățenilor plăți directe în numerar până când economia se va pune pe picioare, relatează Reuters.

Pachetele de stimulare ar trebui să fie emise automat, pe baza anumitori indicatori economici, precum rata șomajului, până când vor exista suficiente dovezi de redresare a economiei. Grupul de economiști a declarat: “Prima tranșă de plăți cu impact economic a fost ca un colac de salvare care a ajutat unele business-uri să supraviețuiască pentru câteva săptămâni. Chiar și după ce întreprinderile vor începe să se redeschidă și se va relua întreaga activitate, tot va exista o scădere economică semnificativă, iar cererea va continua să stagneze în situația în care oamenii nu vor avea bani de cheltuit”.

Scrisoarea deschisă a economiștilor a fost semnată de 153 de specialiști în domeniu, inclusiv de Jason Furman, care a prezidat Consiliul consilierilor economici în timpul administrației Obama, de Claudia Sahm, fost economist al Fed, Darrick Hamilton de la Institutul Kirwan pentru Studiul Rasei și Etnicității de la Universitatea de Stat din Ohio și Indivar Dutta-Gupta, co-director executiv la Georgetown Center pentru sărăcie și inegalitate.

Stimulentele financiare în valoare de 2,3 trilioane de dolari emise în aprilie în baza Legii CARES au ajutat la plata cheltuielilor pentru gospodăriile cu venituri mici, în timp ce mare parte din bani erau cheltuiți pe bunuri de consum, informează o analiză realizată de Opportunity Insights de la Universitatea Harvard.

Beneficiul financiar suplimentar de 600 de dolari adaugat săptămânal prin programul de șomaj urmează să expire la sfârșitul acestei luni, iar șomerii s-ar putea confrunta cu pierderi financiare și mai mari.