Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

SUA: Membrii colegiului electoral obligați să voteze cu câștigătorul votului popular

Curtea Supremă a SUA ar putea să îi oblige pe alegătorii din colegiul electoral să voteze doar pe baza votului popular din statul din care provin.  
NAT Trump

Curtea Supremă a SUA ar putea să îi oblige pe alegătorii din colegiul electoral să voteze doar pe baza votului popular din statul din care provin, informează Bloomberg, potrivit Digi24.

Decizia care ar putea fi implementată în SUA ar conduce la creșterea predictibilității alegerilor, în special în cazul celor în care lupta e strânsă. Astfel, Curtea Supremă respinge  ideea conform căreia electorii au dreptul de a vota cu cine doresc, în ciuda rezultatului votului din statul lor.

În sistemul electoral din SUA, președintele este ales indirect de poporul american, prin 538 de electori stabiliți la nivel de stat de delegațiile celor două partide americane, republican și democrat.

În fiecare stat este stabilit un anumit număr de electori care sunt distribuiți printr-un aranjament bazat pe votul popular din statul respective.

Pentru a câștiga alegerile prezidențiale, un candidat trebuie să obțină 270 de voturi în colegiul electoral. În cazul în care există o egalitate de 269-269, delegațiile statelor aleg în sistem majoritar președintele Statelor Unite, iar Senatul american alege vicepreședintele.

Totuși, din cauza acestui sistem, cel care câștigă votul popular la nivel national poate pierde alegerile. Așa s-a întâmplat pentru Clinton și Gore în 2016 respectiv 2000, când au câștigat alegerile Trump și Bush desi aveau mai puține voturi decât rivalii lor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii