Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

SUA majorează dobânzile de referință şi anticipează noi creşteri în 2017

Rezerva Federală din SUA (FED) a decis, miercuri, majorarea dobânzilor de referință cu 0,25%, semnalând posibilitatea unui ritm mai amplu de creştere în anul 2017, în contextul în care Administraţia Donald Trump promite creştere economică prin diminuarea taxelor şi anularea unor reglementări, relatează Mediafax.
money-.jpg

Aceasta este prima majorare a dobânzilor din ultimul an, notează CNBC News.

Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC), un organism din cadrul sistemului bancar central din Statele Unite ale Americii, a decis, miercuri, creşterea ţintei dobânzii fondurilor federale de la intervalul 0,25%-0,5% la 0,5%-0,75%. În prezent, rata dobânzii fondurilor federale este de 0,41%.

Ţinând cont de contextul actual şi viitor de pe piaţa muncii şi de influaţie, Comitetul a decis majorarea intervalului dobânzii”, a transmis organismul FED, responsabil de stabilirea politicilor sistemului bancar central. „Creşterea numărului locurilor de muncă a fost solidă în ultimele luni, astfel că rata şomajului a scăzut”, precizează Comitetul FED, remarcând că măsurile specifice pieţelor necesare pentru compensarea influaţiei s-au intensificat „considerabil”.

Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise a semnalat că dobânzile ar putea fi majorate în trei rânduri în 2017, în două-trei în 2018 şi în trei rânduri în 2019.

După anunţarea deciziei, Janet Yellen, preşedintele Rezervei Federale, a explicat, într-o conferinţă de presă, că în cazul noilor măsuri: „Este vorba de o ajustare foarte modestă”, subliniind că majorarea dobâzilor nu are legătură cu victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial. Yellen a atribuit creşterea dobânzilor contextului ratei scăzute a şomajului (de 4,6%) şi posibilelor modificări ale politicilor bugetare în 2017.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii