FacebookTwitterLinkedIn

În plus, țara noastră a înregistrat o creștere și a volumului de tranzacții în activitatea de fuziuni și achiziții, de 13%, până la 153 de tranzacții.

România este un exemplu de succes, cu o serie de companii autohtone care au devenit campioni naționali capabili de expansiune internațională și cu o creștere economică puternică, fapt care face tot mai posibile investițiile românești în regiune”, spune Horea Popescu (foto), Partener al CMS România.

Cele mai mari patru tranzacții cumulează aproape 1,2 miliarde de euro

Principalele tranzacții ale anului, conform studiului citat, au fost:

  1. Enel Distribuție și Enel Energie Muntenia (401,2 milioane de euro)
  2. A&D Pharma Holdings – Penta Investments (350 de milioane de euro)
  3. BancPost – Banca Transilvania (240 de milioane de euro)
  4. EcoPack, EcoPaper – DS Smith (208 milioane de euro).

„Impactul tehnologic va fi unul uriaș în domeniul financiar, băncile, asigurătorii și fondurile trebuind să se repoziționeze și să-și reinventeze modelele de afaceri pe măsură ce consumatorii apreciază tot mai mult avantajele digitalizarii”, consideră Cristina Reichmann, Partener al CMS România.

Principalele sectoare în care au avut loc cele mai multe tranzacții din România au fost cel industrial (manufacturing), cu 39 de tranzacții, cel imobiliar și de construcții, 30 de tranzacții, și cel de retail, cu 15 tranzacții.

„Posibilitatea de finanțare din surse terțe a consultanței pentru eventualele litigii privind tratatele de investiții, un cost care altfel ar putea părea prohibitiv, încurajează investițiile internaționale și asigură investitorilor accesul la justiție, în cazul unor litigii împotriva statelor gazdă”, a concluzionat Gabriel Sidere, Managing Partener al CMS România.

China a devenit cel mai mare investitor străin din Europa emergentă

China a devenit cel mai mare investitor străin din Europa emergentă în 2017, conform raportului „M&A Emerging Europe 2017/2018”.

China a crescut valoarea investițiilor sale în regiune cu 78%, până la 7,7 miliarde de euro, după o creștere de 96% în 2016. Totuși, Statele Unite ale Americii au rămas primul investitor ca volum, cu 92 de tranzacții în 2017.

„Aceste rezultate pot fi un semnal pentru ce se așteaptă în viitor în regiune, deoarece investițiile interne au continuat să domine activitatea: investitorii ruși au efectuat 603 tranzacții în valoare de 22,5 miliarde de euro, iar investitorii polonezi au negociat 166 de tranzacții în valoare de 4,3 miliarde de euro”, se mai scrie în „M&A Emerging Europe 2017/2018”.

În ansamblu, Europa emergentă s-a bucurat de încă un alt an foarte bun pentru activitatea de fuziuni și achiziții, închizând 2017 cu 2.113 tranzacții, raportate la întreaga regiune, cu 6% mai multe față de anul anterior.

Valoarea tranzacțiilor a ajuns la 71,5 miliarde de euro, un mic declin față de 2016, dar cu mult peste valorile din 2014 și 2015.

În ciuda incertitudinilor legate de politica mondială, încrederea a crescut în a doua jumătate a anului. Acest lucru a dus la un flux sănătos de tranzacții în contextul unui interes crescut din partea investitorilor străini. Acest lucru era valabil în special pentru China și arată că regiunea va juca un rol important în inițiativa sa «Belt and Road», pentru îmbunătățirea infrastructurii partenerilor comerciali cheie. Suntem deja martorii unui volum important de activitate la începutul anului 2018, cu toate semnele care indică un alt an bun pentru activitatea de fuziuni și achiziții din regiune”, a declarat Helen Rodwell, Partener, CEE Corporate Practice, CMS.

Potrivit raportului CMS – EMIS, în 2017 s-au evidențiat câțiva actori importanți.

Din regiune, activitatea de fuziuni și achiziții din Ungaria a crescut cel mai mult, cu 126%, anul trecut, până la o valoare totală de 2,7 miliarde de euro, în timp ce, în Ucraina, în ciuda tensiunilor din estul țării, s-a majorat cu 67%.

Rusia, cea mai mare țară din regiune, a avut cele mai înalte niveluri de activitate în 2017, cu 671 tranzacții, în valoare de 36,7 miliarde de euro.

Creșterea economică din Polonia a avut ca rezultat o piață puternică a tranzacțiilor, cu o creștere de 3% a volumului de tranzacții (288).

Odată cu creșterea economică a regiunii, care depășește toate economiile majore, un mediu favorabil pentru investițiile străine și finanțarea UE și o populație din ce în ce mai bogată, de peste 100 de milioane de locuitori, Europa Centrală și de Est este o piață atractivă în sine. Fluxul de tranzacții arată că CEE rămâne o țintă esențială pentru investitorii internaționali, indiferent dacă doresc să profite direct de piețele sale sau să le utilizeze pentru a produce bunuri pentru export “, a declarat Radivoje Petrikić, Partener, CEE Corporate Practice, CMS.

În întreaga regiune, cel mai activ sector a fost cel imobiliar și de construcții, cu un total de 390 tranzacții în valoare de 16,9 miliarde de euro, urmat de cel productiv (Manufacturing) și apoi de cel tehnologic. Polonia a fost cea mai activă piață pentru noile listări la bursa de valori, cu un IPO în valoare totală de aproape 1,8 miliarde de euro.

„Suntem, în general, optimiști și credem că 2018 va fi un an foarte bun pentru fuziuni și achiziții în regiune. Creșterea economică din CEE/SEE, împreună cu finanțarea încă ieftină, la care se adaugă și numărul redus al incertitudinilor de la început de an, comparativ cu 2017, fac din regiune o destinație de investiții de dorit. În plus, ne așteptăm ca incertitudinea fiscală și de reglementare din Statele Unite va forța companiile de acolo să fie mai precaute cu privire la tranzacțiile interne și să se uite în schimb mai atent la Europa. Clasarea Chinei în ca prim investitor în Europa Centrală și de Est anul trecut ar putea sugera viitoarele tendințe în piața de M&A”, a conchis Stefan Stoyanov, Head of M&A Database, EMIS.

Raportul „M&A Emerging Europe 2017/2018” prezintă tendințele din 15 țări emergente din Europa Centrală și de Est – Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Muntenegru, Polonia, România, Federația Rusă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia și Ucraina -, pe baza datelor EMIS M&A pentru 2012-2017, în care au fost combinate comentarii, previziuni și prognoze pentru anul 2018, furnizate de CMS.