FacebookTwitterLinkedIn

Medicii psihiatrii avertizează cu privire la riscul la care sunt expușii supraviețuitorii coronavirusului după ce un amplu studiu a arătat că 20% dintre cei infectați sunt diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în termen de 90 de zile, relatează Reuters.

Anxietatea, depresia și insomnia au fost cele mai frecvente probleme dezvoltate în rândul pacienților recuperați cu COVID-19, arată studiul. Însă  cercetătorii au descoperit, de asemenea, riscuri semnificativ mai mari de demență, o afecțiune a insuficienței cerebrale.

„Oamenii s-au temut că supraviețuitorii COVID-19 vor avea un risc mai mare de probleme de sănătate mintală, iar descoperirile noastre arată că acest lucru este probabil”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Medicii și oamenii de știință din întreaga lume trebuie urgent să investigheze cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale după COVID-19, a spus Harrison.

Studiul, publicat în revista The Lancet Psychiatry, a analizat dosarele medicale electronice ale 69 de milioane de oameni din Statele Unite, inclusiv peste 62.000 de cazuri de COVID-19.

Astfel, 1 din 5 supraviețuitori au fost înregistrați ca având un diagnostic pentru prima dată de anxietate, depresie sau insomnie, în trei luni de la infectare. De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu o boală mintală preexistentă au fost cu 65% mai predispuse a fi diagnosticate cu COVID-19.

Această descoperire sublininiază că noul coronavirus poate afecta creierul și mintea, crescând riscul unei game de boli psihiatrice.

„Cauza probabilă este o combinație a factorilor de stres psihologic asociați cu această pandemie specială și a efectelor fizice ale bolii”, a spus Michael Bloomfield, psihiatru consultant la University College London.