Cautare
, Contributor

Forbes.com

Sănătate |
|

Studiu: Trăim cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni

locuri_de_munca.jpg
Ultimului raport OECD Health Data arată că Romȃnia se află la finalul clasamentului european privind speranţa de viaţă. Deşi romȃnii trăiesc cu 13 ani mai mult decȃt în anii ’70, ei trăiesc, totuşi, în prezent cu 5 ani mai puţini decȃt europenii.

Pe primul loc în clasament se situează Elveţia cu peste 80 de ani speranţă de viaţă, urmată îndeaproape de Islanda şi Italia. Ţările vecine, Ungaria (73,3 ani) şi Bulgaria (72,8 ani), deşi sunt sub media europeană se situează deasupra Romȃniei (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) şi Letonia (70,9)  sunt pe ultimele locuri şi singurele ţari unde speranţa de viaţă este mai mică decȃt a romȃnilor.

Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Romȃnă a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) susține că speranţa de viaţă este direct proporţională cu investiţiile în sănătate şi tocmai de aceea poziţia Romȃniei în acest clasament nu reprezintă o surpriză. Investiţia în medicamentele de ultimă generaţie este un factor al scăderii speranţei de viaţă.

Cel mai recent raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că, la nivel global, între 40-59% din creşterea speranţei de viaţă pe o perioadă de aproximativ 10 ani se datorează medicamentelor inovatoare şi poate cel mai important, accesului la aceste medicamente.

"Din păcate, inovaţia în România este pe lista de aşteptare, întrucât sunt mai bine de 5 ani de când nu au fost introduse spre compensare sau gratuitate terapii noi. Vorbim de medicamente de ultimă generaţie, care sunt mai eficiente, cu mai puţine efecte adverse, cu un grad de tolerabilitate mai mare şi, paradoxal, care implică cheltuieli mai reduse pentru bugetul Sănătăţii. Sunt medicamente în mare parte pentru bolnavii de cancer, de hepatită, diabet, cei cu boli cardiovasculare, pe scurt pentru bolnavii cronici care luptă în fiecare zi pentru supravieţuire”, a declarat Dan Zaharescu).

La rândul său, Sorin Popescu, Coordonator Grup Comunicare Asociaţia Romȃnă a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este de părere că speranţa de viaţă scăzută a românilor se justifică şi prin faptul că România se află pe ultimele locuri şi la alte capitole ale Sănătăţii: alocarea procentuală din PIB, cheltuielile cu medicamente per capita sau consumul de medicamente. Poate Romȃnia recupera acest decalaj la nivel european? Pot ajunge romȃnii să aibă aceeaşi speranţă de viaţă ca ceilalţi europeni?  "Da, în condiţiile unei investiţii constante şi continue în sănătate. Dacă Romȃnia va aloca anual 1-1,5% din PIB în plus Sănătăţii, în anul 2020 se va ajunge la nivelul mediu european. Astfel, când România va privi Sănătatea ca pe o investiţie şi nu ca pe o cheltuială, treptat va creşte şi speranţa de viaţă a românilor”, a adăugat  acesta din urma.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii