FacebookTwitterLinkedIn

Clasamentul celor mai avantajoase zece orașe din România este completat de Sibiu, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Slobozia, Timișoara, Târgu Mureș, conform celor zece criterii analizate de Storia.ro în cadrul studiului „Orașe și cartiere din România”.

Pe de altă parte, cele mai dezavantajoase orașe din țară sunt Alexandria, Focșani, Brăila, urmate de Călărași, Satu Mare, Bacău, Giurgiu, Zalău, Galați și Buzău.

Cât despre regiunile din România, cea mai avantajoasă este Transilvania, în timp ce, la polul opus, se află Dobrogea, iar București – Ilfov ocupă a șasea poziție.

Cele mai avantajoase și dezavantajoase cartiere din România

La nivel național, cele mai avantajoase cartiere sunt, în această ordine, Răcădău (Brașov), Cornișa (Târgu Mureș) și Grigorescu (Cluj-Napoca).

Printre primele zece s-au mai numărat Gheorgheni (Cluj-Napoca), Sub Arini (Sibiu), Nicolae Grigorescu (București), Valea Aurie (Sibiu), Titan (București), Centrul Civic (Brașov) și Vatra Luminoasă (București).

Cele mai dezavantajoase cartiere sunt Lacu Dulce (Brăila), Bereasca (Ploiești), Brâncoveanu (Alexandria), Bariera Vâlcii (Craiova), Transilvaniei (Buzău) și Artego (Târgu Jiu).

Următoarele locuri sunt ocupate de Trei Insule (Arad), Priseaca (Târgoviște), Industriala (Vaslui) și Dallas (Giurgiu).

Cele mai avantajoase cartiere din marile orașe

Brașovenii au votat Răcădău, Centrul Civic, Scriitorilor, Schei și Noua ca fiind cele mai avantajoase cartiere din oraș.

În Cluj-Napoca, primele cinci poziții sunt ocupate de Grigorescu, Gheorgheni,  Zorilor, Plopilor și Mănăștur.

Cartierul Nufărul este cel mai avantajos din Oradea, acesta fiind urmat de Rogerius, Cantemir, Centru Civic și Decebal.

În cazul orașului Sibiu, primele cinci locuri sunt ocupate de următoarele cartiere: Sub Arini, Valea Aurie, Ștrand, Trie Stejari și Calea Dumbrăvii.

Copou este cel mai avantajos cartier din Iași, acesta fiind urmat de Tomești, Centru Civic, Tătărași și Alexandru cel Bun, arată studiul „Orașe și cartiere din România”.

Timișorenii au plasat cartierul Bucovina în fruntea clasamentului, urmat de Soarelui, Dacia, Complex Studențesc și Steaua.

Cele mai avantajoase cartiere ale Capitalei

Capitala se află pe poziția 17 în topul celor mai avantajoase orașe din România. În ceea ce privește clasamentul cartierelor bucureștene, pe primele poziții se află Nicolae Grigorescu, Titan și Vatra Luminoasă.

În același timp, cele trei sunt prezente și în topul național al celor mai avantajoase zece cartiere.

Topul celor mai avantajoase zece cartiere din București este completat de Aviației, Tineretului, Pajura, Domenii, Sălăjan, Floreasca și Ozana.

La polul opus, se află Prelungirea Ghencea, Antiaeriană și Ferentari. Topul celor mai dezavantajoase cartiere din Capitală continuă cu 16 Februarie, Baicului, Fundeni, Gorjului, 13 Septembrie și Agronomie.

Locația, mai importantă decât prețul

Proiectul „Orașe și cartiere din România” se bazează pe evaluările acordate de localnici zonelor în care locuiesc, fiind realizat, între 2016 și 2017, de Storia.ro. Studiul a reunit 258.948 de români, care au răspuns, online chestionarului propus de Storia.ro.

Studiul analizează percepția cetățenilor asupra orașelor și cartierelor în care aceștia locuiesc, având în vedere zece criterii: siguranța, costul general al vieții, facilitățile medicale, calitatea aerului, curățenie, recreere, accesul la magazine și restaurante, servicii de transport și nivelul de liniște.

Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc (având în vedere cele zece criterii) de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

Volumul eșantionului, aproape 260.000 de respondenți, și marja de eroare de 0,2%, comparativ cu media de +/- 3% utilizată de regulă în sondaje, dau greutate și precizie rezultatelor și ne fac să ne apropiem de studiile de tip big data”, susține Dan Petre, Business Developer D&D Research.

Dan Puică, Real Estate Business Manager al OLX Group, a subliniat că acest studiul a pornit după ce au observat că, în procesul de căutare a unei locuințe, pentru utilizatorii Storia.ro, locația s-a dovedit a fi un criteriu mai important decât prețul.