FacebookTwitterLinkedIn

CMS şi Serviciul de Informare cu privire la Pieţele Emergente, EMIS, Deal Watch au publicat „Europa Emergentă: Raport M&A 2012”, care indică o scădere de 40% a activităţii de fuziuni şi achiziţii din regiune în 2012, dar prevede o creştere constantă în ceea ce priveşte fluxul tranzacţiilor din 2013.

„Aflat la a doua ediţie, raportul rezultat în urma colaborării de succes cu EMIS şi DealWatch, analizează activitatea din Europa Centrală şi de Est, oferind repere importante şi trasând predicţii de interes cu privire la domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, relevante pentru oricine intră în contact cu acest sector”, a menţionat Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Cameron McKenna România.

În România, activitatea M&A a fost puternic influenţată de vectorul economic, la care s-a adăugat şi instabilitatea politică de dinaintea alegerilor care au avut loc la sfârşitul anului, ceea ce i-a determinat pe investitori să rămână în aşteptarea soluţionării situaţiei economice şi politice. “Cu toate acestea, piaţa a înregistrat tranzacţii importante în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor. Aşa cum prevedeam la începutul anului trecut, cele mai active sectoare din România în 2012 au fost cel energetic, agricol, telecomunicaţii şi media”, a explicat Horea Popescu, Co-Head Corporate Department CMS Cameron McKenna România.

Conform publicaţiei, numărul tranzacţiilor M&A din ţările Europei Emergente în 2012 s-a apropiat de 2.265,  înregistrând o scădere de aproape 40%, comparativ cu anul trecut. Valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut, de asemenea, până la EUR 121 miliarde, cu mai puţine tranzacţii de dimensiuni foarte mari decât în anul precedent. Achiziţia TNK-BP de către Rosneft, cea mai mare tranzacţie realizată vreodată în Rusia, a însumat mai mult de o treime din valoarea totală a tranzacţiilor.

Sectorul industriei manufacturiere rămâne cel mai activ sector şi în 2012. În termeni de valoare a tranzacţiilor, mineritul (incluzând petrol şi gaze) a fost sectorul principal, cu peste EUR 58 milioane, reprezentând jumătate din valoarea totală a pieţei.

„Rămânem optimişti în ceea ce priveşte noul an şi ne aşteptăm la o creştere moderată a activităţii M&A în România, până la finalul lui 2013. Există un sentiment de relaxare, având în vedere că noul guvern se arată dedicat implementării reformelor economice stabilite în urma acordului cu FMI din martie 2011 şi are mandate clare pentru continuarea înţelegerilor, atât cu FMI, cât şi cu Uniunea Europeană”, a adăugat John Fitzpatrick, Co-Head Corporate Department CMS Cameron McKenna România.