FacebookTwitterLinkedIn

Doi din trei români au o datorie, iar în jumătate din cazuri aceasta depăşeşte 5.000 de lei, conform studiului  realizat la solicitarea Kruk România despre aşteptările şi viziunea românilor asupra datoriilor. Studiul implementat de iVox şi coordonat de către antropologul Vintilă Mihăilescu, a fost realizat online, în perioada 1-12 mai 2014, pe un număr total de 4.980 de respondenţi.

Cuvintele care ar descrie atitudinea românilor faţă de bani şi datorii sunt imaturitate, o uşoară superioritate, pesimism şi iraţionalitate, în interpretarea antropologului Vintilă Mihăilescu.

O abordare relativ imatură reiese  din răspunsul la întrebarea : „de ce ar trebui să îţi plăteşti datoriile?”, la care românii spun, în majoritate „pentru a scăpa de presiune. Întrebaţi cine sunt, în opinia lor, cei care fac datorii cel mai adesea, românii care au răspuns sondajului Kruk au indicat că vina ar fi a celor care nu îşi pot gestiona bugetul (44 %). În schimb, atunci când este vorba despre propriile datorii, pentru mulţi dintre ei vina revine unor factori externi (38 %).  De asemenea, o atitudine relativ arogantă reiese din viziunea asupra celorlalţi: banii sunt mai importanţi pentru alţii, dar nu şi pentru ei, conform unui alt studiu citat de antropolog.

Cei la care apelează românii pentru a se consulta atunci când fac datorii sunt în primul rând partenerii de viaţă, apoi familia. În schimb, se remarcă o evoluţie, faţă de alţi ani, pentru că acum, pe al treilea loc, sunt şi profesioniştii din domeniu. De asemenea, a crescut procentul celor care consideră că mărturiile unor persoane cu experienţă îi pot ajuta.

„Ne împrumutăm des pentru călătorii, asta e primul lucru care demonstrează că emoţionalul dictează”, a subliniat antropologul Vintilă Mihăilescu. Un alt paradox subliniat de sociolog este faptul că toate generaţiile consideră că părinţii lor au avut o situaţie financiară mai bună şi îşi permiteau mai multe, având mai puţine datorii.  Procentual, cei tineri sunt cei mai mulţi care au această viziune, dar jumătate dintre români au declarat că părinţii lor trăiau mai bine când erau de vârsta lor.

Pe segmente de vârstă, persoanele de peste 55 de ani resimt cele mai multe emoţii negative în faţa datoriilor. Astfel, aproape jumătate dintre aceştia s-ar simţi fustraţi, ruşinaţi şi ar avea o stare de neajutorare şi de anxietate. În schimb, doar un sfert dintre românii de sub 55 de ani ar trece prin stările enumerate mai sus dacă s-ar vedea în faţa unei datorii. Poate şi pentru că ei sunt cei mai mulţi care au această experienţă: majoritatea creanţelor administrate de Kruk (un procent de 31 %) au fost destinate unor persoane fizice între 31 şi 40 de ani.

Numărul creanţelor administrate în 2013 de Kruk România a fost de 845.000, iar valoarea lor totală, de 6,2 miliarde de lei. Valoarea medie a creanţelor a fost de 6.911 lei, iar cea mai mare creanţă a unei persoane, administrată de Kruk România, a fost de 1,2 milioane de euro.