FacebookTwitterLinkedIn

Provident Financial România a prezentat rezultatele unui studiu despre educaţia financiară a românilor realizat de Novel Research la comanda sa. Studiul arată cum au evoluat datele faţă de cel precedent, din 2011.

Concluziile sunt că 44,2 % dintre români se încadrează aproape mereu în veniturile obţinute, iar 3 din 10  români pun bani deoparte în fiecare lună. De asemenea, studiul a concluzionat că românii rămân mai frecvent fără bani de la un salariu la altul, faţă de 2011, ceea ce, în viziunea Provident, înseamnă că ei consumă  mai mult, aşadar sunt mai relaxaţi în privinţa veniturilor. De asemenea, o mare parte nu alocă mult timp deciziilor financiare şi nu sunt stresaţi de ele (34,1 %), ceea ce ar putea însemna că avem “o clasă de mijloc  în curs de revigorare şi în creştere”, după spusele Vlad Şandru, manager de comunicare Provident Financial Romania.

Studiul din acest an aduce în discuţie o nouă temă, cea a economisirii. La acest capitol s-a dovedit că cei mai mulţi folosesc formula corectă, adică întâi pun deoparte şi abia apoi cheltuiesc (56%). Românii au devenit mai proactivi faţă de datorii şi nu mai aşteaptă în număr la fel de mare ca în 2011 să îi caute instituţia financiară la care au datorii pentru a găsi soluţii de rambursare. Tot mai mulţi se informează înainte de a lua un credit (81,3% faţă de 60,5 % în 2011), iar numărul celor care ştiu ce înseamnă dobânda variabilă a crescut, deşi majoritatea covârşitoare (90%) aleg în continuare dobânda fixă.

Românii consideră că cele mai avantajoase investiţii sunt aurul, imobiliarele şi afacerea proprie, pe  care mulţi se gândesc  să o înceapă şi doar pentru 19 % ea nu intră deloc în discuţie. De asemenea, foarte puţini români (doar 10% din populaţie) trăiesc după  filosofia “fără datorii”.

Studiul a fost realizat pe o un eşantion reprezentativ de 1000 de persoane din mediul urban, care au răspuns la întrebările Novel Research pe internet.