FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, România a atras anul trecut 7.114 locuri de muncă generate de investiţiile străine, cu 18,9% mai multe decât în 2011.

CEE şi-a recăpătat forţa de atracţie pentru investiţiile străine în 2012, după doi ani dezamăgitori. Regiunea a atras cu 26% mai multe locuri de muncă, depăşind Europa de Vest. Companii din Europa şi din întreaga lume îşi extind tot mai mult capacităţile de producţie în Europa Centrală şi de Est. Renault, spre exemplu, mai produce doar un sfert din automobilele sale în Franţa, restul fiind produse în România, Maroc, Slovenia şi Turcia.

Atât România, cât şi întreaga regiune se bucură de avantajul unui capital uman capabil şi accesibil ca preţ, fiind mai competitivă în comparaţie cu Europa de Vest. Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, salariile anuale în ţările din CEE rămân în medie la jumătate faţă de cele din Germania, Franţa şi UK.

În CEE, Polonia este văzută de departe drept cea mai atractivă ţară pentru investiţii (37% din respondenţi). În cazul României, investiţiile care s-au concretizat în ţară reprezintă 7% din numărul total al proiectelor de investiţii din Europa, depăşind uşor percepţia investitorilor privind atractivitatea pieţei locale.

Nivelul investiţiilor străine directe (ISD) în Europa s-a menţinut în 2012 în ciuda problemelor economice din Eurozonă, se mai arată în raportul anual Ernst & Young European Attractiveness Survey. Aflat la cea de-a unsprezecea ediţie, raportul îmbină o analiză a investiţiilor internaţionale în Europa din ultimul an cu un sondaj efectuat în rândul a peste 800 de executivi din întreaga lume, despre cum şi unde se vor efectua investiţii globale în următorul deceniu.

Sectoarele unde s-a investit

Serviciile de business şi cele de software au rămas cele mai importante sectoare pentru ISD din Europa, generând 699 şi, respectiv, 402 proiecte. Marea Britanie a fost, din nou, principala destinaţie pentru aceste proiecte (28%), cu Germania pe locul doi, urmată de Franţa şi Spania.

Industria producătoare a acumulat 25% din proiectele de investiţii, cu 60% din locurile de muncă create pe continent. Rusia a devenit principalul beneficiar al locurilor de muncă generate de investiţiile străine directe din zona operaţiunilor de producţie, urmată de Marea Britanie, Turcia şi Serbia. Sectorul auto a furnizat cea mai mare surpriză: în ciuda vânzărilor de maşini din Europa, aflate în 2012 la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, sectorul auto a asigurat 28% din totalul de noi locuri de muncă generate prin ISD din Europa – majoritatea acestora fiind în domeniul producerii de componente auto.

Investiţiile intra-europene reprezintă sursa majoră de ISD a Europei. În ceea ce priveşte investiţiile la nivel de ţară, SUA rămâne singurul lider generator de ISD al Europei, cumulând 1.045 de proiecte (28%) de investiţii străine în 2012, mai ales în serviciile de business şi software. Marea Britanie a continuat să fie destinaţia favorită de investiţii pentru companiile americane din Europa.