FacebookTwitterLinkedIn

Acestea sunt concluziile studiului Consumer Trends Live, realizat lunar de compania de cercetare MKOR Consulting. Conform acestuia, magazinele autohtone se află în topul preferințelor românilor, în special pentru cumpărăturile online.

eMAG este lider în piețele online de Electronice & Electrocasnice, IT&C, Ceasuri & Bijuterii, Îngrijire Personală și Fashion, iar Dedeman domină piața de Home & Deco, atât online cât și offline.

Românii preferă retailerii locali și pentru cumpărăturile din magazinele fizice de IT&C (Altex), Electronice & Electrocasnice (Altex) și Ceasuri și Bijuterii (B&B Collection), conform datelor privind evoluția consumului în trimestrele 2 și 3 2021 date publicității de MKOR Consulting.

Produsele IT&C sunt cumpărate mai ales de la retaileri autohtoni: 8 din primele 10 magazine online accesate, respectiv 6 din top 10 magazine fizice sunt branduri locale. eMAG este preferat de peste jumătate dintre consumatorii care cumpără online (54%), în timp ce 4 din 10 români cumpără offline produse IT&C de la Altex (42%).

O piață de asemenea dominată de magazine românești este cea de Electronice & Electrocasnice. eMAG și Altex sunt lideri și în acest segment: eMAG este ales de 59,1% dintre cei care cumpără online, iar Altex de 46% dintre cei care preferă magazinele fizice.

Ceasurile și Bijuteriile sunt o altă categorie de produse achiziționate în special din magazine românești, atât online, cât și offline. În timp ce 1 din 4 consumatori aleg eMAG pentru achizițiile online, B&B Collection conduce topul magazinelor fizice, fiind ales de 14% dintre cumpărători.

Pentru achizițiile de Fashion, piața este dominată de retailerii internaționali, în timp ce produsele de Îngrijire Personală sunt cumpărate în general din supermarketuri și hypermarketuri.

Studiul Consumer Trends Live este realizat lunar de compania de cercetare MKOR Consulting, pe eșantioane reprezentative național, pe criterii de gen, vârstă și regiune, de minim 400 de respondenți. Studiul monitorizează 7 industrii diferite, de la începutul anului 2021: Fashion, Beauty & Care, Bijuterii & Ceasuri, IT&C, Electronice & Electrocasnice, Mobilier & Decorațiuni, DIY.