FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea totală anuală a pieței de mâncare gătită și băuturi out of home (restaurante standard, fast-food, cantine, pub-uri și supermarket-uri) în cinci dintre cele mai mari orașe din țară (București, Timișoara, Iași, Cluj și Brașov) s-a ridicat în 2020 la 10,2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o scădere de 29% față de nivelul înregistrat în 2019, arată studiul National Foodservice Research, realizat de Hospitality Culture Institute.

Potrivit analizei, cele 5 orașe reprezintă 60% din total piață, ceea ce duce industria ospitalității la o valoare de 17 miliarde de lei în anul 2020.

„Cine a vrut sa facă treabă în HoReCa a putut face și a găsit consumatori dispuși să comande. Cei curajoși, care au riscat și investit în zona de delivery, si-au dublat volumul comenzilor”, a explicat Florin Maxim, fondator al Hospitality Culture Institute.

Statisticile mai relevă faptul că, în prezent 47% din piața de mâncare gătită este generată de servicii de delivery. Acestea sunt utilizate de 9 din 10 respondenți din București și din marile orașe din țară. De asemenea, 63% dintre respondenții care au comandat mâncare cel puțin o dată în ultimele 6 luni au făcut-o pentru acasă în cele mai multe situații, în timp ce doar 17% au comandat pentru a lua masa la locul de muncă.

Pentru următoarele 6 luni nu se preconizează o scădere a comenzilor prin intermediul serviciilor de delivery, conform Hospitality Culture Institute.

Studiul a fost realizat la începutul anului 2021 în cinci dintre cele mai mari orașe din România: București, Brașov, Timișoara, Cluj, Iași.

Culegerea datelor cantitative s-a realizat prin metodologia CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Studiul a fost realizat de Hospitality Culture Institute în parteneriat cu EXACT Business Solutions.