FacebookTwitterLinkedIn

România se plasează pe ante-penultimul loc în lume și pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește indexul global al statusului profesorilor, iar elevii nu își respectă profesorii, arată o cercetare despre statutul profesorilor din România realizată de Romanian Business Leaders (RBL) și D%D Research.

În ceea ce privește comparația cu alte ocupații, respondenții din România au plasat profesiile de învățător și profesor de gimnaziu sau liceu pe locul 9, respectiv 10. Aceasta ne situează sub media celorlalte țări din studiu, care au clasificat aceste profesii în medie pe locul 7. Meseria de director de școală sau liceu a fost semnificativ mai bine plasată, și anume pe locul 4.

Aproximativ 33% din respondenți declară că și-ar încuraja copilul să devină profesor, un procent peste medie. În același timp, doar aproximativ 8% și-ar încuraja cu siguranța copilul, un procent aproape de valoarea medie a tuturor țărilor din studiu.

O parte din respondenți aseamănă profesia de profesor cu cea de doctor (meseria clasificată ca cea mai respectată în studiu) ca status, dar o altă parte mai semnificativă compară meseria de profesor cu cea de bibliotecar sau funcționar public, iar aceste două profesii sunt clasate pe ultimele două locuri în ceea ce privește statusul social în România.

Cu aproximativ 18%, România se plasează spre coada clasamentului în ceea ce privește respectul elevilor față de profesori. Doar 1% din respondenți sunt în acord total cu afirmația „Elevii de astăzi își respectă profesorii” – cel mai scăzut procent din toate țările din studiu.

În România, la fel ca în celelalte țări, respondenții au putut evalua destul de precis salariul real al profesorilor. Salariul profesorilor este al doilea cel mai scăzut prin comparație cu celelalte țări din studiu.

În același timp, respondenții sunt de părere că salariul corect ar trebui să fie mai mare cu aproape două treimi decât salariul din prezent. În moneda locală, valoare mediană a salariul “corect” este de aproximativ 2500 RON.

OECD și UNICEF recomandă României să repare modul în care face evaluările în educație, iar RBL propune o serie de soluții – soluții pentru evaluarea elevilor: ca o primă prioritate, România ar trebui să îmbunătățească calitatea și imparțialitatea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a. “Pe viitor, România ar trebui să revizuiască parcursurile școlare și certificarea de la nivelul învățământului secundar”, arată studiul OECD și UNICEF. RBL propune următoarele măsuri: eliminarea notelor obținute în timpul școlii din calculul mediei de admitere la liceu; introducerea de standarde pentru notarea la clasă, în timpul școlii și funcționarea învățământului remedial la fiecare nivel, aplicat din timpul anului, pentru a diminua numărul copiilor “pierduți pe drum de sistem”.

Soluții pentru evaluarea profesorilor: RBL susține creșterea salariilor în educație împreună cu stabilirea de criterii clare de performanță, care să elimine caracterul arbitrar actual al unui sistem descentralizat construit pe relații locale.

Creșterea calității profesorilor – prioritatea zero în educație. RBL propune următoarele măsuri: atragerea în sistem a celor mai buni absolvenți prin creșterea și legarea veniturilor educatorilor de performanța pe care o generează. Creșterea ponderii în PIB per capita a venitului unui profesor debutant va crește atractivitatea meseriei și va micșora diferența față de nivelul maximal de venit pe care îl poate obține un profesor român – 78% din PIB per capita, față de 47% din PIB per capita în Finlanda și 18% în Slovacia, conform studiului Eurydice 2015-2016; rescrierea sistemului de pregătire a viitorilor profesori – pregătire inițială mult mai aplicată, minimum 2 ani de mentorat lângă un profesor cu experiență și partajare permanentă a bunelor practici între profesori, la nivel național; stabilirea unui sistem de referință pentru eliminarea celor mai slabi profesori; reabilitarea profesiei de profesor în societate prin recunoașterea publică a profesorilor excepționali pentru performanțele lor.

În opinia Măriucăi Talpeș, membru în consiliul director Romanian Business Leaders și CEO Intuitext, ceea ce îi lipsește unei țări pentru a fi competitivă este educația, iar pentru a crește calitatea profesorilor, performanța acestora ar trebui recompensată, indiferent de vechimea acestuia în sistem. Un prim pas ar fi alocarea a 6% din PIB către sistemul educațional.

„Cei 6% din PIB trebuie alocați corect, trebuie să vedem într-adevăr că meseria de profesor devine atractivă. Este nevoie de un pachet salarial bine gândit, și ca intrare, dar și ca performanță, nu va fi suficient să dăm doar salarii mari, în Luxembourg sunt salarii foarte mari, dar nu este neapărat și performanță. Trebuie să le corelăm într-un fel, să bonificăm performanța fiecărui profesor chiar dacă el are doar doi sau trei ani de la intrarea în învățământ, să-l bonificăm dacă obține performanțe reamarcabile cu copiii din clasa lui sau face lucruri exceptionale dincolo de clasă. (…) Un alt deziderat ar fi ca ștacheta de intrare în învățământ să fie cu totul alta, dar și să le găsim un alt loc celor care care descoperă că nu iubesc neapărat această meserie”, a spus Măriuca Talpeș.