Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Educaţie |
|

Studiu: Peste jumătate dintre studenți vor să înceapă o afacere în următorii doi ani

EY România a realizat un studiu în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București, iar rezultatele provin de la 765 studenți, majoritatea aflați în an terminal la facultăți cu profil economic.
tineri milionari bogati

52% dintre studenții respondenți ai studiului Barometrul educației și culturii antreprenoriale în rândul tinerilor vor să înceapă propria afacere în următorii doi ani, iar 57% ar prefera să fie antreprenori și nu manageri într-o companie. Pe de alta parte, 56% dintre tineri consideră oportun să devină antreprenori după acumularea de experiență profesională, potrivit unui studiu realizat de  EY România în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București.

38% dintre tinerii studenți români spun că educația și pregătirea antreprenorială s-au îmbunătățit într-o oarecare măsură în ultimul an în universitatea lor, iar 48% dintre ei au luat contact cu profesioniști din domeniul studiat în cadrul universității. Cu toate acestea, 44% dintre studenții intervievați spun că universitatea pe care o urmează îi pregătește într-o măsură medie pentru a deveni antreprenori.

Cele mai importante trei măsuri care ar susține universitatea în dezvoltarea spiritului antreprenorial în percepția studenților ar fi: simulări de tipul creează și administrează propria afacere, stagii de practică în companii antreprenoriale și cursuri de educație antreprenorială.

Cele mai importante trei motive pentru a începe propria afacere sunt considerate împlinirea  aspirațiilor prin punerea în practică a propriilor idei, independența și capacitatea de a fi propriul șef și perspectiva realizării de venituri din antreprenoriat. În ceea ce privește cele mai importante trei obstacole pentru a începe propria afacere, studenții menționează: lipsa capitalului de început, teama de eșec și situația economică incertă. În privința capitalului, fondurile europene ar reprezenta sursa principală de finanțare a start-up-ului personal.

Tinerii considera ca cei mai importanți factori ai succesului în afaceri sunt  ideea afacerii, calitatea planului de afaceri și calitatea rețelei de contacte de business. Ei spun  în proporţie de 22% că eșecul în afaceri este o oportunitate bună de a învăța, dovedindu-se  astfel mai optimişti decât  antreprenorii români care a participat la studiul EY Barometrul antreprenoriatului românesc. Doar 5% dintre aceştia considerau că eșecul în afaceri este perceput în societatea românească ca prilej de învățare.

Antreprenorii cei mai celebri printre studenții români sunt Ion Țiriac,  Marius Ghenea, antreprenor în serie şi business angel, și Dragoș Anastasiu (Eurolines).  În cazul antreprenorilor străini,  Bill Gates şi Steve Jobs sunt cei mai celebri în rândul tinerilor români.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii