Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

Studiu: Pe ce dau românii banii împrumutaţi de la bancă

guliver_gettyimages_6_opt.jpg
Majoritatea celor care au luat un credit de consum (93%) au apelat la bănci, în timp ce restul au împrumutat bani prin instituţii financiare nebancare. Dintre cei care au contractat un credit în ultimii ani, o treime l-au folosit pentru o investiţie în renovarea casei sau pentru achiziţia de mobilier (32,5%), în timp ce un sfert (24,98%) pentru a-şi cumpăra obiecte precum electronicele sau electrocasnicele. Aproximativ 18% dintre respondenţii care deţin un credit l-au contractat pentru a-şi acoperi cheltuielile curente.

Majoritatea celor care au luat un credit (93%) l-au luat de la o bancă şi doar 7% de la o instituţie financiară nebancară, iar principalele criterii luate în calcul în alegerea creditului de consum au fost costul (32,9%), rapiditatea de acordare (22,56%), suma maximă accesibilă (20,98%) şi banca sau instituţia finanţatoare (19,94%), potrivit unui studiu iVox, comandat de Banca Românească, realizat online în perioada 1-30 septembrie şi la care au participat peste 8.600 de respondenţi..

Pentru 80% dintre respondenţi, banca a fost principala sursă de informare atunci când au decis să acceseze un credit şi doar 9,6% s-au interesat de oferte de credit la cunoscuţi şi prieteni. Contextul economic i-a făcut pe foarte mulţi români (38,1%) să declare că ar evita orice nou împrumut dacă ar avea nevoie de o sumă suplimentară de bani, în timp ce 30,63% dintre cei care deţin un credit spun că şi-ar refinanţa actualul împrumut.

Astfel, unul din cinci români care au în prezent un credit de consum se gândeşte la refinanţarea acestuia în perioada următoare, iar peste 30% spun că, dacă ar avea nevoie urgent de o sumă suplimentară de bani, ar apela la această variantă. Aproximativ 42% dintre români plătesc în prezent rate la un credit de consum, iar dintre aceştia o treime şi-au refinanţat deja creditul iniţial.

Principalele avantaje ale refinanţării unui împrumut bancar sunt costurile mai mici şi accesul la dobânzi mai avantajoase decât în momentul în care a fost contractat creditul, cred aproximativ 45% din respondenţi, iar cel mai important criteriu care ar conta în cazul alegerii unui credit de refinanţare ar fi costul (peste 55%).

„Refinanţarea unui credit de consum a devenit o soluţie pentru mulţi români care doresc să-şi reducă efortul de rambursare la creditele deja contractate şi care au nevoie şi de o sumă suplimentară de bani. Creditele de refinanţare fără garanţii ipotecare sunt principalele produse vizate, chiar dacă acest lucru se traduce prin sume mai mici obţinute. Studiul comandat de noi arată că, pentru majoritatea clienţilor, perioada convenabilă de returnare în cazul unei refinanţări este de 3-5 ani“, a declarat Dan Grigoriu, director retail Banca Românească.

Cei mai mulţi respondenţi au declarat că în cazul unei refinanţări ar avea nevoie de o sumă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 lei (42,67%) peste valoarea cumulată a creditelor refinanţate, 18,73% au indicat o sumă între 10.000 şi 20.000 de lei, 8,97% consideră că o sumă cuprinsă între 30.000 şi 40.000 lei ar fi cea potrivită, iar 7,45% declară că ar avea nevoie de o sumă mai mică de 1.000 de lei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii