FacebookTwitterLinkedIn

România cheltuieşte doar echivalentul a 4,1 % din PIB, având  cea mai scăzută rată a investiţiei în educaţie din UE.  Potrivit unor date oferite de Unicef, România va pierde între 12 şi 17 miliarde de euro între 2015-2017 dacă menţine acest nivel. Pe de altă parte, ea ar putea avea o creştere economică de 12-17 mld în următorii zece ani dacă ar mări investiţia în educaţie progresiv, de la 4 la 6% din PIB, a arătat Sandie Blanchet, reprezentantul Unicef în România.

Unicef a lansat azi studiul intitulat “Costul investiţiei insuficiente în educaţie”, realizat impreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale, la comanda acestuia. Obiectivul studiului a fost de a vedea consecinţele investiţiei insuficiente în educaţie.

Recomandările de investiţie ale Unicef vizează în special educaţia timpurie, care ar putea preveni situaţii precum cea actuală, cănd între 37 % şi 40% dintre elevii de 15 ani din România abia ştiu să citească, să scrie şi să socotească (potrivit unui studiu PISA) citat de reprezentanta Unicef .

“Am preluat Ministerul cu 2,37 % din PIB, pentru anul în curs avem 3,4 %, sperăm ca în câţiva ani să ajungem la 6 % din PIB, incluzând şi costurile private”, a arătat Ministrul Remus Pricopie. “Educaţia trebuie privită ca zona în care se investesc banii, nu se cheltuiesc”, adăugat el. Bugetul Educaţiei  pentru anul viitor a fost estimat de Ministru la 4,7 mld euro.

Un an de şcoală suplimentar creşte cu 8% probabilitatea de a găsi un loc de muncă, veniturile cu 8-9% şi scade  cu 8% riscul de apariţie a unor probleme de sănătate, se mai arată în studiul Unicef. La nivel macroeconomic, efectul unui an suplimentar de şcolarizare este de 12, 1 % în medie asupra PIB-ului, potrivit unor estimări citate de studiu.  Pe de altă parte, Pierre Varly, expert international, a arătat că părăsirea prematură a şcolii poate costa între 100.000 şi 1 milion de euro /persoană.