FacebookTwitterLinkedIn

Conform celei de-a VIII-a ediții a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului românesc, 67% dintre oamenii de afaceri chestionați estimează că anul următor va fi unul plin de provocări și că economia va depăși problemele generate de criză abia în 2023. De asemenea, 71% dintre cei respondenți (manageri, oameni de afaceri și angajați cu funcții de răspundere în companii) au motive de pesimism în ceea ce privește evoluția economică din 2022, și recunosc că privesc cu reticență și neîncredere posibilitatea dezvoltării unor noi afaceri.

Barometrul Sierra Quadrant subliniază că doar 13% dintre antreprenori sunt opimiști și cred că economia va urma o traiectorie pozitivă, în timp ce 16% au evitat să se pronunțe, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privința perspectivelor economice.

Dacă în precedentul barometru, realizat în primăvară, principala provocare o reprezenta pandemia și efectele sale (restricții, scăderea consumului etc.), menționată de 58% dintre respondenți, în noul sondaj, realizat în decembrie, creșterea inflației a trecut în prim-plan, remarcată de 82% dintre cei chestionați (față de 43% în precedentul barometru).

În topul temerilor din 2022 se mai situează pandemia și efectele sale – restricții, scăderea consumului etc. – menționată de 69%, accentuarea blocajului financiar (37%), creșterea cursului euro (28%), a costurilor de finanțare -scumpirea și limitarea accesului la credite (18%) și criza forței de muncă (16%).
,,Pandemia, cu efectele sale, a săpat puternic la baza încrederii investitorilor în economie”, spune Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

,,Chiar dacă marea majoritate și-a restructurat, și-a eficientizat operațiunile, neîncrederea – generată de lipsa unor perspective foarte clare, a devenit preponderentă într-un mediu de business fragil, slab capitalizat și lipsit de predictibilitate”, a mai completat acesta.

Revenirea consumului, miza din 2022

După un an 2021 cu bune și rele, cu o evoluție economică inegală (cu sectoare pe plus și altele pe minus), managerii văd o continuare a acestui fenomen și în anul următor. Motiv pentru care, focusul investitorilor va fi, în 2022, pe stimularea consumului, principalul motor al economiei. 58% dintre respondenți cred că aceasta va fi miza lui 2022, după un an 2021 în care preocuparea mediului de business a vizat, în principal, restructurarea afacerilor.

Vestea bună, în tot acest tablou economic, este că mare parte dintre investitori au învățat lecția crizei și și-au restructurat business-urile, în așa fel încât să facă față provocărilor generate de scăderea consumului, de restricțiile de circulație și de accesul tot mai limitat la finanțare.

De la scăderea costurilor logistice (chirii, utilități, parc auto etc.) la reducerea creditului furnizor și digitalizarea activităților companiilor, măsurile s-au dovedit eficiente în multe dintre cazuri. Anul 2021 a adus, din păcate, și vești mai puțin bune în mediul local de afaceri, aproximativ 100.000 de companii încetându-și activitatea.

Ne salvează PNRR?

Privind către PNRR ca la un colac de salvare, 47%  dintre managerii chestionați au declarat că văd un impact pozitiv, asta în timp ce 29% au recunoscut că sunt destul de reticenți.

Întrebați care cred că va fi gradul de absorbție al fondurilor din PNRR, 52% dintre investitori estimează că România va fi capabilă să atragă între 40-60% din bani, 24% îl estimează sub acest nivel și numai 13% cred într-o absorbție de peste 60%. Restul au evitat să se pronunțe.

,,PNRR reprezintă o șansă istorică pentru România de a construi, într-un timp foarte scurt, ce n-am reușit în ultimii 20 de ani. Impactul investițiilor din zona de infrastructură și digitalizare ar fi unul semnificativ dar nu suficient pentru a avea o economie pregătită pentru Industry 4.0, pentru economia viitorului”, a declarat Ovidiu Neacșu.

,,Dacă în 2022 vom reuși să stăvilim inflația și scumpirea creditelor, să atragem banii europeni și să avem un Cod Fiscal favorabil, bătut în cuie, perspectivele se vor îmbunătăți și vom asista la o creștere a încrederii investitorilor în economie, cu efect direct în reluarea investițiilor și înființarea de noi locuri de muncă”, a mai spus acesta.

Barometrul Sierra Quadrant privind starea economiei, ediția a VIII-a, a fost efectuat de compania de consultanță Frames și Sierra Quadrant în perioada 8-14 decembrie 2021, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 320 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

La barometru au răspuns, în total, 1239 de persoane. Profilul respondenților a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 53% bărbați și 47% femei, cu o vârstă medie de 48 de ani.