Cautare
, Contributor

Uncategorized |
|

Studiu: Motivarea și implicarea angajaților, probleme majore în afaceri

În mediul de afaceri motivarea și implicarea angajaților, cât și retenția acestora, sunt probleme majore cu care se confruntă 87%, arată cel de-al treilea raport anual Deloitte „Tendințe în capitalul uman- Cum să conduci în noua lume a muncii”.
woman-social-neworking-stats.jpg

Cele mai multe organizații nu reușesc să ia măsuri concrete prin care să își redefinească cultura organizațională și își pun astfel în pericol planurile de creștere, chiar dacă gradul de preocupare față de motivarea și implicarea angajaților este în creștere comparativ cu anul trecut, reiese din document.

Studiul s-a derulat în rândul a 3.300 de lideri de HR și business din 106 de țări, iar numărul celor care au menționat că gradul de motivare și implicare al angajaților este foarte important s-a dublat în ultimul an, fiind de 50%.

Astfel că, 60% dintre respondenți au susținut că nu au programe adecvate pentru a măsura și îmbunătăți acest indicator organizațional, fiind de părere că nu există, în cadrul companiilor, măsuri concrete de creștere a nivelului de motivare și implicare al angajaților. Potrivit studiului, 12% dintre participanți dezvoltă programe menite să definească și să construiască o cultură organizațională, câtă vreme 7% se consideră eficienți în cuantificarea și stimularea gradului de motivare și implicare al angajaților.

În ceea ce privește provocările cu care se confruntă organizațiile la nivel mondial, acestea se vor regăsi și pe agenda angajatorilor din țară cât de curând, ca efect al alinierii firmelor românești care fac parte din grupuri multinaționale la strategiile de dezvoltare stabilite la nivel central, mai arată studiul. Prin urmare, antreprenorii locali vor trebui să își adapteze strategiile de resurse umane în aceeași direcție pentru a rămâne competitivi.

„În noua lume a muncii în care probabil va intra și România curând, angajatorii vor trebui să își regândească metodele de conducere, să flexibilizeze raporturile de muncă, să ajusteze modul în care este structurata remunerația, să vină cu idei noi de implicare a salariaților în viața firmei și să îi cointereseze în dezvoltarea acesteia. Tocmai gradul sporit de autonomie a salariaților, usurinta mobilității acestora și, uneori, nevoia lor de schimbare se impun ca elemente pe care angajatorii înșiși trebuie azi să le includă drept componente principale în construirea culturii lor organizaționale”, spune Raluca Bontaș director Global Employer Services Deloitte România.

Dacă ne referim la deficitul de leadership, acesta a continuat să fie o problemă importantă a liderilor de HR și de business, un procent de 86% incluzând-o pe lista de priorități. Numărul celor care au considerat acest deficit ca fiind o problemă foarte importantă a crescut de la 38% anul trecut, la 50% în prezent.

Astfel că, 85% din liderii de HR și business consideră că pregătirea și dezvoltarea profesională a angajaților reprezintă o problemă majoră, în creștere față de 70% anul trecut. Acest nivel crescut de conștientizare plasează preocuparea față de pregătirea și dezvoltarea angajaților pe locul al treilea pe agenda de priorități a organizațiilor.

„Companiile vor trebui să-și gestioneze cu grijă toate modificarile necesare la locul de muncă și aceasta nu va fi o misiune usoara din punct de vedere legal. Cadrul legal al relațiilor de muncă a ramas în urma schimbărilor ce au loc în fiecare zi și avem o provocare continuă de a găsi modalități inovatoare de a interpreta legea pentru a putea implementa acele politici care ajută în gestionarea aspectelor critice ale muncii, pe care salariații le cer în momentul de față. Printre altele, mobilitatea internațională și programele de lucru flexibile, inclusiv munca de acasă, reprezintă subiecte care încă pun probleme conceptuale și practice”, menționează Florentina Munteanu, associate partner Reff & Asociații, societatea de avocați reprezentând Deloitte Legal în România.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii