FacebookTwitterLinkedIn

La nivel global, liderii auto depun eforturi pentru a obține avantaje în implementarea noilor tehnologii, cum ar fi conducerea autonomă, conectivitatea vehiculelor și electrificarea acestora.

Software-ul este fundamental în contextul acestor tendințe, punând o presiune fără precedent asupra departamentelor lor de cercetare și dezvoltare. Costul ridicat și concurența pentru talentele din zonele de software, cercetare și dezvoltare au creat o provocare structurală semnificativă pentru competitivitatea industriei auto din Europa. În următorii cinci ani, dezvoltarea software în domeniul auto este așteptată să crească cu 13%, ceea ce s-ar traduce printr-o creștere de 6% de la an la an a cererii pentru inginerii de software.

„Producătorii de mașini concurează acum cu companii high-tech pentru a fi liderii emergenți în viitorul mobilității”, a spus Andreas Tschiesner, Partener Senior la McKinsey & Company și liderul departamentului care se ocupă de industria auto la nivel european. „Concurența pentru lucrătorii cu înaltă calificare se întețește. În perioada 2016 – 2018, numărul locurilor de muncă neocupate în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor a crescut cu 43 de procente. Pentru a rămâne în top, jucătorii auto europeni trebuie să-și regândească segmentul dezvoltării și al cercetării. Europa Centrală și de Est ar putea oferi o oportunitate importantă pentru a acoperi acest decalaj al talentelor. “

Conform noilor cercetări ale McKinsey, Europa Centrală și de Est oferă avantaje importante pentru evoluția cercetării și dezvoltării în industria auto.

  • Producție auto și nivelul de maturitate al cercetării și dezvoltării – Mai multe companii din Europa de Vest și-au extins cercetarea și dezvoltarea în Europa Centrală și de Est (CEE). În sectorul auto din CEE, angajații full-time din domeniul cercetării și dezvoltării reprezintă doar 1,9 la sută din forța de muncă, comparativ cu 13,4 la sută, cum e cazul Germaniei. În România, procentul este de 1,4.
  • Talente disponibile – Piața talentelor relevante din Europa Centrală și de Est este cu doar 10 până la 15 % mai mică decât cea din Germania (6,6 milioane față de 8,0 milioane) și cu o concurență mai restrânsă, având în vedere prezența relativ mai redusă a companiilor globale de inginerie și IT din regiune. În România există 0,9 milioane de persoane care, în prezent, lucrează, studiază sau sunt în căutare de joburi în domenii relevante care implică AI (inteligența artificială).
  • Infrastructură bine dezvoltată – Europa Centrală și de Est are o rețea de aeroporturi ușor accesibile, autostrăzi și sisteme feroviare relativ moderne și o infrastructură digitală bine dezvoltată.
  • Salarii competitive – La nivel regional, costurile salariale cu angajații din cercetare și dezvoltare sunt cu 60 de procente mai mici decât în ​​Europa de Vest.
  • Sprijin guvernamental – În diferite moduri, guvernele țărilor din CEE încurajează acest tip de investiții printr-o varietate de stimulente, inclusiv scutiri de taxe, subvenții pentru investiții, procese de revizuire simplificate și finanțare pentru parteneriate privind formarea profesională.

„Evoluția zonei de cercetare și dezvoltare în CEE va aduce beneficii atât producătorilor auto europeni, cât și regiunii în ansamblu”, a declarat András Kadocsa, Partener la McKinsey & Company și lider al departamentului care se ocupă de Advanced Industries la nivelul CEE. „Sectorul auto din Europa va fi mai puternic și mai agil în fața schimbărilor. În schimb, Europa Centrală și de Est se va bucura de beneficii semnificative. Un ecosistem mai mare de cercetare și dezvoltare auto în CEE va sprijini o rețea de talente, va consolida ecosistemul general de cercetare și dezvoltare și va face regiunea și mai atractivă pentru alte sectoare avansate precum utilaje, robotică și industria aerospațială.”

La rândul său, Alexandru Filip, Partener Coordonator al biroului McKinsey & Company din București, a adăugat: „În România, industria auto generează 3,3% din valoarea adăugată brută totală a țării, în timp ce activitatea de cercetare și dezvoltare asociată producției auto reprezintă doar 0,3% raportat la acest indicator macroeconomic. Mai mult, doar 1,4% dintre angajații din sectorul auto din România lucrează în cercetare și dezvoltare, sub media CEE de 1,9%.  Pe de altă parte, la nivel local, avem 0,9 milioane de persoane cu profiluri relevante pentru locuri de muncă în domeniul ingineriei și AI și cel mai scăzut procent de saturație de pe piața angajatorilor relevanți în rândul tuturor țărilor CEE. Prin urmare, considerăm că sectorul auto local are un capital uman  semnificativ din care să aleagă pentru a redirecționa resurse catre activitati decercetare și dezvoltare, iar această evoluție va determina competitivitatea pe termen mediu a sectorului nostru auto.”

Noua cercetare identifică companiile auto din Europa de Vest și țările CEE ca fiind componente esențiale ale acestei oportunități. Raportul sugerează că jucătorii auto ar trebui să-și stabilească ambițiile la nivel de CEO și să considerare acțiunile clare legate de identificarea activităților de cercetare și dezvoltare adecvate, selectarea spațiului potrivit în CEE și inițierea programului în regiune. În același timp, țările CEE pot ajuta prin concentrarea asupra îmbunătățirii clusterelor geografice și încurajarea parteneriatelor între instituțiile academice, comerciale, sociale și publice.