FacebookTwitterLinkedIn

„Chiar dacă 89% dintre români știu că este ilegal să nu își plătescă taxele sau să nu își declare veniturile, unul din doi participanți la studiu crede că evitarea plătirii taxelor este justificată, pentru că acestea sunt prea mari. Șapte din zece români sunt de părere că majoritatea banilor obținuți din taxe sunt folosiți într-un mod nejustificat și că banii economisiţi prin combaterea economiei gri ar trebui să fie cheltuiţi pe serviciile publice, precum educația, sistemul public de sănătate sau infrastructura rutieră”, se subliniază în studiul „Percepția asupra economiei gri în România”.

Realizat de Ipsos pentru Mastercard, studiul vizează tema conștientizării existenței economiei subterane și a atitudinii față de aceasta.

Opt din zece români respondenți la acest studiu sunt de părere că pot lupta împotriva economiei gri cu ajutorul plăților electronice.

Totodată, studiul arată, că patru din cinci respondenți își doresc să plătească mai des cu cardul, ca soluție de a combate economia subterană, în timp ce jumătate dintre aceștia cred că ar trebui introdusă obligația de a deține un terminal POS pentru comercianți.

Opt din zece respondenți, economia subterană poate fi combătută și prin solicitarea chitanței

Mai mult, opt din zece români sunt de părere că economia subterană poate fi combătută și prin solicitarea chitanței.

„Aproape toți românii (95%) sunt conştienţi că, din punct de vedere legal, trebuie să primească chitanță, iar 9 din 10 respondenți cred că trebuie să ceară dovada plății la finalul tranzacției”, se subliniază în studiul Mastercard.

Studiul mai arată că 82% dintre respondenți sunt de părere că ar trebui să anunţe autorităţile de fiecare dată când nu primesc dovada plăţii.

Pentru șapte din zece români contează dacă comercianţii printează sau nu chitanţa. Însă, dacă se gândesc la cele mai recente zece cumpărături pe care le-au făcut, doar 11% dintre respondenți au luat chitanţa printată de comercianți.

„Marea majoritate a românilor sunt conștienți de impactul negativ pe care îl are economia gri asupra finanțelor publice și, automat, asupra nivelului de trai. Ei își doresc să ajute autoritățile publice să lupte împotriva economiei subterane și consideră că plățile electronice sunt un mod prin care pot limita efectele economiei nefiscalizate. Astfel, ei vor să plătească mai des cu cardul. Și, ca să poată face acest lucru, ei își doresc mai multă transparență, atât din partea autorităților, cât și din partea comercianților”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager al Mastercard România.

66% dintre respondenți sunt conștienți de existența economiei ascunse

În România, economia gri este asociată, în principal, cu angajarea fără contract de muncă și cu nedeclararea tuturor tranzacțiilor sau a unei părți din ele pentru a evita plata taxelor, dar și cu nedeclararea veniturilor, cu contrabanda și cu evaziunea fiscală, mai arată studiul.

Un procentaj de 66% dintre românii care au participat la studiu sunt conștienți de existența economiei ascunse, iar gradul de conștientizare asupra acestei probleme crește odată cu vârsta. Unul din trei tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani a auzit despre economia gri, în timp ce nouă din zece români cu vârste între 55 și 64 de ani știu despre ea.

„Românii știu care sunt formele pe care le ia economia gri și ar susține și mai mult lupta împotriva ei dacă nu s-ar lovi de un obstacol major: folosirea banilor obținuți din taxe într-un mod nejustificat. Ce își doresc românii cu adevărat este să reducă economia gri, iar banii economisiţi din combaterea ei să fie folosiți pentru ceea ce contează cu adevărat pentru ei: educația, sistemul public de sănătate sau infrastructura rutieră.  În aceeași măsură în care banii publici vor fi folosiți pentru binele comun, într-un mod transparent, și românii vor susține autoritățile în lupta împotriva economiei subterane”, a adăugat Vladimirescu.

84% dintre respondenți cred că statul nu le poate furniza serviciile publice de calitate pe care le merită, din cauza economiei nefiscalizate

Mai bine de trei sferturi dintre respondenți (84%) cred că statul nu le poate furniza serviciile publice de calitate pe care le merită, din cauza economiei nefiscalizate, iar nouă din zece respondenți sunt de părere că economia subterană reprezintă un obstacol pentru creșterea economică a țării.

Aproximativ nouă din zece respondenți (92%) cred că printre cele care trebuie să conducă eforturile de a combate economia ascunsă sunt autoritățile publice. În plus, opt din zece români sunt gata să sprijine acțiunile autorităților în lupta economiei subterane. Pe de altă parte, 42% dintre cetățeni cred că oamenii obișnuiți nu au nicio influență la nivelul economiei gri, în timp ce 40% cred contrariul.