
Muşat & Asociaţii a publicat rezultatele preliminare ale primului studiu statistic realizat în România cu privire la protecţia drepturilor de proprietate intelectuală prin acţiuni în instanţă. Studiul „IP Enforcement Horizon: Romania”, elaborat de către departamentul de Proprietate Intelectuală al Muşat & Asociaţii, analizează gradul de protecţie al drepturilor de proprietate intelectuală obţinut prin intermediul instanţelor judecătoreşti din România.
Cele mai numeroase dintre dosarele nou înregistrate la Curtea de Apel București sunt dosarele în domeniul mărcilor. Totuşi, acestea sunt în scădere, față de anii anteriori, în timp ce dosarele privind concurența neloială sunt în creştere, de la 7 la 13% din totalul dosarelor nou înregistrate. Pe locul doi din punct de vedere cantitativ se situează dosarele de drepturi de autor și drepturile conexe (41 % în 2013), urmate de brevetele de invenție și cele privind desenele și modelele. Dosarele în materia concurenței neloiale nu se regăsesc în întregime la secțiile civile și de proprietate intelectuală, unele fiind soluționate și de către secțiile civile care soluționează cauzele privind profesioniștii (fostele secții comerciale).
În materia dreptului proprietății intelectuale, la Curtea de Apel București s-au înregistrat, în 1 ianuarie 2008 – 1 noiembrie 2013 , în medie, 191 de noi dosare în fiecare an, maximul fiind de 265 înregistrate în 2012. Încărcătura instanței a fost însă mai mare, dosarele aflate în curs de desfăşurare din anii anteriori reprezentând un plus de aproximativ 31% la numărul de dosare noi înregistrate anual.Studiul va fi finalizat în prima jumătate a acestui an şi va analiza datele privind dosarele de proprietate intelectuală aflate pe rolul instanţelor din toată ţara, în ultimii şase ani.
În România, industriile care se bazează intensiv pe drepturi de proprietate intelectuală, contribuie cu aproximativ 45% la PIB-ul României, conform unui studiu publicat spre sfârşitul anului trecut, de către Biroul European de Brevete şi Oficiul pentru Armonizarea Pieţei Interne în parteneriat cu Comisia Europeană. Contribuţia industriilor care se bazează pe drepturi de proprietate intelectuală la economia României era de peste 55 de miliarde de euro în 2010.