FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit studiului, majoritatea românilor aleg fondurile de pensii private ca o modalitate de a economisi pentru pensie, dar cu toate acestea ei nu au o imagine clară asupra sistemului de pensii private și beneficiile acestuia. De aceea, 86% dintre respondenți au declarat că nu economisesc constant pentru pensie prin intermediul altor instrumente financiare. Pentru majoritatea românilor, Pilonul 2 (sistemul de pensii administrate privat) este singurul instrument financiar prin intermediul căruia economisesc pentru pensie.

Nivelul de informare și interes al publicului față de pensiile private este încă limitat. Același studiu arată că unul din trei respondenți nu știe că are o pensie administrată privat, deși deține un astfel de produs, iar tendința este și mai accentuată în rândul tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani (cu un procent de 38%). Când vine vorba de informațiile pe care le dețin despre sistemul de pensii administrate privat, 70% dintre respondenți au spus că sunt suficient informați.

Din studiul ING reiese și faptul că, în rândul publicului român, există încă o tendință evidentă de a “externaliza” responsabilitatea ațiunilor necesare pentru a obține la momentul pensiei un venit adecvat propriilor nevoi. De aceea, 37% dintre participanții la studiu spun că statul ar fi principalul responsabil pentru a le asigura veniturile după momentul pensionării.

Potrivit ING Pensii, în 2060, populația se va reduce în România până la 17,2 milioane de persoane (de la 21,4 milioane în 2010), din care numai jumătate va mai reprezenta populație activă (54%).

Studiul a fost desfășurat în mediul online, pe un eșantion de 1.000 de persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populația cu vârste între 18 și 45 de ani, care îndeplinește criteriile de eligibilitate legale pentru a deține o pensie administrată privat.