FacebookTwitterLinkedIn

„Clasamentul poate fi explicat prin faptul că cele trei țări au o economie în creștere. Față de studiul realizat anul trecut, numărul românilor care sunt pesimiști în legătură cu evoluția prețurilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creștere dintre țările europene; de menționat însă că aceștia se așteaptă la o creștere ușoară”, se subliniază în cel de-al șaselea studiu anual „ING International Survey Homes and Mortgages 2017.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, procentul celor care cred că prețul caselor va crește s-a diminuat, față de anul trecut, cu 13 puncte procentuale, de la 57% la 44%.

Pentru acest studiu au fost chestionate 15.000 de persoane din 15 țări. Studiul indică faptul că 59% dintre respondenți se așteaptă la o creștere a prețurilor la locuințe în următoarele 12 luni, un număr cu 3 puncte procentuale mai mare față de anul trecut. Astfel, din ce în ce mai mulți europeni cred că prețul caselor va crește, iar tentația de a achiziționa și de a face un efort financiar acum pune o presiune mai mare pe bugetul cetățenilor din Europa.

Cele mai recente date ale Fondului Monetar Internațional indică o creștere constantă în unele țări a prețurilor pentru locuințe relativă la venituri, ceea ce înseamnă ca acestea devin mai puțin accesibile, potrivit reprezentanților ING. Studiul ING a ajuns la o concluzie similară – trei din cinci (61%) europeni catalogând locuințele ca fiind prea scumpe.

În timp ce prețurile continuă să crească, consumatorii pot pica în plasa unei false senzații de securitate și pot face un efort financiar mai mare în consecință, pentru a beneficia un preț mai favorabil. În Europa, două din cinci persoane (41%) care și-au bugetat costurile totale pentru o locuință recunosc că au depășit sau au fost la limita de sus a sumei bugetate inițial. În plus, un sfert (23%) dintre respondenții europeni au cheltuieli de mentenanță sau administrative mult mai mari decât anticipaseră. Nu mai puțin de 20% dintre respondenți se confruntă cu dificultăți în plata ratei sau chiriei la casă”, se detaliază în studiul ING. 

În consecință, multe persoane pot rămâne fără venituri disponibile pentru alte cheltuieli sau economii. Tendința este confirmată și de rezultatele studiului ING International Survey Savings 2017, distribuit la începutul acestui an. În acesta se arăta că 29% dintre europeni nu au niciun fel de economii.

Dintre cei 71% care declară că au economii, mai bine de o treime au economisit mai puțin de echivalentul a trei salarii, devenind vulnerabili în fața unor evenimente neprevăzute sau în cazul în care își pierd locul de muncă”, au subliniază reprezentanții ING.

Doar 29% dintre europeni pot să declare că piața locuințelor din țara lor este pe drumul cel bun, în timp ce 45% sunt în dezacord, conform studiului ING.

Europenii văd întregul proces de a-și căuta o casă destul de scump; mulți dintre ei au ajuns cu cheltuielile la limita de sus sau le-au depășit iar unii au costuri recurente acum mult mai mari decât au estimat. În consecință, mulți resimt dificultățile de a plăti rata sau chiria la casă în fiecare lună”, a declarat Nathalie Spencer, specialist comportamental ING.