FacebookTwitterLinkedIn

Un nou studiu european arată că grupa sanguină a unei persoane și alți factori genetici pot fi strâns legați de gravitatea infecției cu coronavirus. Cercetătorii europeni au dezvoltat acest studiu din dorința de a găsi cât mai multe indicii despre motivul pentru care noul virus afectează mai mult unele persoane, informează Reuters.

Cercetarea a fost publicată miercuri în The New England Journal of Medicine și arată că persoanele care au grupa sanguină A prezintă un risc mai ridicat de infectare cu coronavirus, dezvoltând simptome mai severe decât restul oamenilor cu alte grupe de sânge.

La apogeul epidemiei de SARS-CoV-2 în Europa, cercetătorii au analizat genele a peste 4.000 de persoane pentru a stabili care sunt variațiile comune în cazul persoanelor infectate cu noul virus, care au dezvoltat simptome grave.

Specialiștii au descoperit că un grup de variante de gene menite să asigure imunitatea era mai des întâlnit în cazul celor care au dezvoltat simptome severe la infectarea cu coronavirus. De asemenea, aceste gene au legătură și cu o proteină de suprafață celulară numită ACE2 pe care noul virus o folosește pentru a pătrunde în organism și pentru a infecta celulele din corp.

Grupul de cercetători, condus de dr. Andre Franke de la Universitatea Christian-Albrecht din Kiel, Germania și dr. Tom Karlsen de la Spitalul universitar din Osla din Norvegia, a găsit o legătura și între gravitatea evoluției bolii Covid-19 și grupa sanguină.

Riscul de dezvoltare a unor simptome mai grave la contractarea noului virus este cu 45% mai mare pentru cei care au grupa de sânge A în comparație cu cei care au alte grupe sanguine. Mai mult decât atât, studiul arată că pentru cei cu grupa sanguină de tip 0, riscul este mai scăzut, fiind de 35%.