FacebookTwitterLinkedIn

Impetum Group a lansat un studiu în premieră despre încrederea managerilor români în economie, parte din proiectul CONFIDEX. Studiul oferă informații colectate de la 503 companii românești mari din cele mai importante șase sectoare contributoare la PIB: agricultură, industrie și energie, construcții, comerț și HoReCa, logistică (transport, distribuție, depozitare), servicii.

Privind retrospectiv, comparativ cu previziunile de la începutul anului, cifra de afaceri a companiilor a înregistrat o scădere cu 21% până la momentul actual. Până la finalul anului, managerii estimează o recuperare lentă de 4 procente, ceea ce înseamnă că afacerile românești vor încheia anul cu o scădere totală în cifră de afaceri și profit de 17%, dar se estimează apoi și o revenire accelerată în 2021, în care cei 17% vor fi recuperați în primele 6 luni ale anului.

Pentru viitor, 70% dintre manageri consideră că șomajul și inflația vor crește în următoarea perioadă – cu toate acestea, nu se așteaptă la o creștere semnificativă a șomajului, ci la una moderată, cu 3-4%.

Totodată, 56% dintre managerii români consideră că leul se va devaloriza, în raport cu moneda europeană. Indiferent de cifra de afaceri, evoluțiile pentru următoarele 3 luni ale PIB, pieței de capital și investițiilor private vor fi marcate de scădere, în viziunea majorității respondenților.

Ca direcție strategică, 58% dintre companii consideră că, în perioada următoare, ar trebui să crească productivitatea, chiar și investind, pentru a rămâne competitivi, în timp ce 33% consideră că reducerea costurilor e soluția supraviețuirii în această perioadă.

Pentru a urmări evoluția încrederii în economie, Impetum Group a dezvoltat un index care, pe baza a 29 de itemi extrași din chestionarul de cercetare, comprimă într-un scor unic nivelul percepției din mediul de afaceri. Cei 29 indicatori au fost aleși urmărind 5 itemi: evaluarea accesului la diverse resurse, în ultimele 3 luni, comparativ cu 2019; evaluarea principalilor indicatori financiari ai propriei companii, în ultimele 3 luni; previziuni privind evoluția unor indicatori macro-economici pentru următoarele 3 luni; previziuni privind evoluția principalilor indicatori financiari ai propriei companii pentru final de an; încrederea în instituțiile cu impact în mediul economic.

Indicele CONFIDEX al încrederii e menit să folosească drept punct de referință în cercetarea în derulare.